Netwerk Praktijkbedrijven

Ruim 100 melkveebedrijven uit heel Nederland werken binnen Netwerk Praktijkbedrijven aan het integraal verlagen van hun ammoniak- én methaanemissies. Doel? Ammoniak- en methaanuitstoot met 30% reduceren.

Over dit project

Binnen Netwerk Praktijkbedrijven werken ruim 100 melkveebedrijven aan het integraal verlagen van hun ammoniak- én methaanemissies. Sinds 2021 zijn zij actief aan de slag om een eigen pakket samen te stellen van relevante managementmaatregelen. Management, dus vakmanschap, dat op beide doelen effect heeft.

Een toekomstbestendige melkveehouderij

Fors minder ammoniak- en methaanemissie in 2030. Dat is de opgave waar de Nederlandse melkveehouderij voor staat. Alleen, hoe haalbaar is dat in de praktijk? In Netwerk Praktijkbedrijven zijn melkveebedrijven samen met onderzoekers met deze uitdaging aan de slag. Vanaf 2021 werken zij vanuit praktijkonderzoeken aan een integrale aanpak met haalbare en betaalbare maatregelen die helpen om de doelen voor 2030 te realiseren. Ze worden hierbij ondersteund door een persoonlijke bedrijfsbegeleider.

Integraal betekent aandacht voor stikstof, biodiversiteit, weidegang, dierenwelzijn en waterkwaliteit. Met natuurlijk ook oog voor economisch perspectief! Daarom werken ze aan een mix van maatregelen, zodat voor verschillende type melkveehouders of bedrijven ook verschillende handvatten beschikbaar zijn om aan een duurzame toekomst te werken. Of het nu gaat om dier, voer, stal, mest of beweiding; elke maatregel bekijken we in samenhang met andere duurzaamheidsdoelen.

Werkwijze

Netwerk Praktijkbedrijven kent 3 type deelnemers met elk een eigen rol. De grootste verschillen zitten in de dataverzameling en het toetsen van praktijkrijpe maatregelen. ‘Meten is weten’ is van groot belang, maar nog belangrijker is het concreet doorvertalen naar de werking in de praktijk. Veel kennis over ammoniak is al langer bekend. Maar, wat als ook methaanemissie verlaagd moet worden? 

De onderzoeksbedrijven halen nieuwe maatregelen boven water via onderzoek en dataverzameling. De maatregelen worden vervolgens door de onderzoeksbedrijven in de praktijk getoetst op haalbaarheid en inpasbaarheid. Daarna finetunen de demonstratiebedrijven de getoetste maatregelen voor de zeer verschillende typen bedrijven (groot, klein, extensief, intensief, gangbaar, biologisch) en grondsoorten. Zowel de onderzoeks- als demonstratiebedrijven worden intensief begeleid. 

De ambassadeursbedrijven gaan vervolgens zelf aan de slag met de gefinetunede maatregelen. Zij krijgen ook begeleiding, zij het wat minder intensief. De ambassadeurs brengen in beeld wat de succesfactoren zijn en wat de mate van succes bepaalt. Het Netwerk gebruikt de uitkomsten vervolgens weer in vervolgonderzoek. Zo leren onderzoekers en melkveehouders van elkaar en worden maatregelen samen uitgewerkt. 

Ook andere melkveehouders en adviseurs kunnen meekijken en leren. De ervaringen en inzichten van de deelnemende melkveebedrijven resulteren in praktische handvatten die adviseurs, loonwerkers en uiteraard collega-boeren inspireren om ook aan de slag te gaan. Het gaat niet meer alleen om kennis verspreiden maar samen leren, ervaren en vooral doen. 

Netwerk-praktijkbedrijven structuur 022022-HR_NIET HERGEBRUIKEN2 

De Netwerk-aanpak 

Om ammoniak- en methaanemissies te verlagen, staat het management bij Netwerk Praktijkbedrijven aan de basis. Het Netwerk heeft een reductieroute ontwikkeld met vier basisstappen, om zowel ammoniak- als methaanemissies op het bedrijf te verlagen. De reductieroute is afgeleid van het NEMA (Nati- onal Emission Model of Agriculture). Dit is het model waar Nederland (inter) nationaal beleidsmatig mee afrekent, voor zowel ammoniak als broeikasgassen. Je vindt de Netwerk-aanpak op hun website. 

Praktijkonderzoek

Netwerk Praktijkbedrijven houdt zich primair bezig met onderzoek in de praktijk. Het Netwerk kijkt hierbij naar wat nodig is voor de individuele bedrijven. Want elk bedrijf is immers uniek. Verschillende modellen worden naast elkaar gebruikt. De 40 deelnemers zijn actief met eigen vakkennis én met nieuwe kennis van de onderzoekers uit verschillende disciplines (dier, rantsoen, stal, mest en beweiding). Hun leerroute biedt handvatten voor de sectoruitdagingen waar iedere melkveehouder voor staat. En brengt tegelijkertijd emissies omlaag. Benieuwd naar de deelnemers? Bekijk de deelnemerspagina van Netwerk Praktijkbedrijven

Klaar voor de toekomst

Om Nederlandse melkveehouders handvatten aan te reiken om ammoniak- en methaanemissies op hun bedrijven te reduceren, houdt Netwerk Praktijkbedrijven zich ook bezig met het ontwikkelen van praktische tools. En wist je dat je een bijeenkomst op maat bij één van de 40 onderzoeks- en demonstratiebedrijven kan aanvragen?  

Het project is een initiatief van ons en Wageningen University & Research. De financiering is afkomstig van het ministerie van LVVN. Het project maakt deel uit van de programmatische aanpak 'Integraal Aanpakken' als onderdeel van het LNV-Klimaatbeleid.

Kijk voor meer informatie op www.netwerkpraktijkbedrijven.nl of schrijf je in voor de nieuwsbrief van Netwerk Praktijkbedrijven.

Duurzame toekomst voor melkveehouders

Met Netwerk Praktijkbedrijven wordt gekeken naar de melkveehouder, zijn bedrijf én omgevingsfactoren. Vele uitdagingen komen samen waarbij de grootste uitdagingen voor 2030 liggen op het vlak van ammoniak en methaan. Door dit integraal te benaderen en een leernetwerk te organiseren komt de duurzame toekomst voor een melkveehouder binnen bereik.

Netwerk Praktijkbedrijven_NIET HERGEBRUIKEN_jan-gieben-54

Een gezondere leefomgeving door minder uitstoot van ammoniak en methaan

En wordt voldaan aan prioritaire maatschappelijke doelen. De ene boer is de andere niet. Als ondernemer, maar ook als het gaat om hoe en waar je boert. Wat voor de een werkt, kan voor de ander averechts werken. Die diversiteit vind je terug in Netwerk Praktijkbedrijven, maar allemaal met 1 doel: minder uitstoot in de omgeving.

Netwerk Praktijkbedrijven_NIET HERGEBRUIKEN_gerben-braakman-13

Voor onze omgeving

Voor onze omgeving betekent het een gezondere leefomgeving door minder uitstoot van ammoniak en methaan. Samen met de deelnemers van Netwerk Praktijkbedrijven krijgt een integrale aanpak vorm om ammoniak- en methaanemissies in de bedrijfspraktijk te reduceren.

akkerbouwer-103

Resultaten

In 2030 dienen in de melkveehouderij de ammoniakemissies en methaanemissie fors gereduceerd te zijn. Hoe haalbaar is dat in de praktijk? In het Netwerk Praktijkbedrijven gaan ruim 100 melkveebedrijven met deze uitdaging aan de slag.

Een daling van 19,4% van de ammoniakemissie op bedrijfsniveau van de 40 deelnemers!

Het zijn onze mensen die het mogelijk maken

Wij verbinden onze leden met consumenten en burgers, met de politiek, met partners. Dat doen we allemaal, voor ons allemaal. 

Het laatste nieuws van Netwerk Parktijkbedrijven lees je in onze speciale nieuwsbrief!