Melkveehouders Netwerk Praktijkbedrijven delen ervaringen: ‘Steeds meer gevoel bij cijfers’

  • Netwerk Praktijkbedrijven
  • Platteland en Omgeving
  • Natuur, Klimaat en Energie
  • Flevoland
  • Melkveehouderij

Tijdens een recent Kamerdebat benoemde minister Femke Wiersma (LVVN) het belang van haalbaarheid in de landbouwtransitie. Zij verwees daarbij naar Netwerk Praktijkbedrijven. ‘Ik denk dat haalbaarheid uiteindelijk betekent dat iedereen het kan halen, maar dat hangt ook van bedrijfsspecifieke keuzes af, zoals innoveren of stal- en managementmaatregelen. Jullie kennen het netwerk, waar echt heel goede resultaten uit komen.’

Roel en zoon Jeandré Assies hebben zich vanwege alle uitdagingen aangesloten bij Netwerk Praktijkbedrijven

Netwerk Praktijkbedrijven ondersteunt melkveehouders bij het verlagen van ammoniak- en methaanemissies met praktische, kostenefficiënte managementmaatregelen. Samen met LTO Noord en Wageningen University & Research werken ruim honderd melkveehouders aan direct toepasbare oplossingen.

Vader Roel en zoon Jeandré Assies, melkveehouders in Zeewolde, ervaren dagelijks hoe praktijk en onderzoek samenkomen. Vanwege de uitdagingen in de sector besloten ze zich bij het netwerk aan te melden. Op hun bedrijf met 83 melkkoeien richten ze zich op rantsoenoptimalisatie. Daarbij begonnen ze met het verlagen van het RE-gehalte.

Met een strategische aanpak met soja en geplette tarwe sturen de Flevolandse ondernemers gericht bij. Ze voeren vers gras en nemen wekelijks een grasmonster. Ook volgden ze stalmaatregelen. Zo deden ze water bij de mest en installeerden ze een druppelsysteem op de roostervloer. Dit verlaagt de NH3-uitstoot en koelt de koeien op warme dagen.

Doorlopend meten

Assies is een van de veertien stalmeetbedrijven in het netwerk, waar doorlopend emissiemetingen plaatsvinden. Sinds het druppelsysteem zijn de emissies vlakker en de melkveehouders constateren dat ze minder pieken hebben. Ze zijn tevreden over de metingen. Het onderzoeksbedrijf krijgt wekelijks inzicht in het rantsoen, inclusief kengetallen. Eens per maand spreken ze met data-analisten, waardoor ze gaandeweg steeds meer gevoel bij de cijfers krijgen.

En de onderzoekers merken dat ze steeds meer inzicht in de praktijk krijgen. Emissies zijn beïnvloedbaar, maar niet volledig maakbaar. Cijfers zeggen niet alles. Zo is het druppelsysteem volgens Roel en Jeandré Assies aantoonbaar zinvol gebleken. Maar ze kunnen dat nog niet toevoegen in de KringloopWijzer.

Omdat Jeandré Assies het bedrijf wil overnemen, wordt ingezet op groei. ‘Er is mestplaatsing over, dus uitbreiding is mogelijk’, vertelt hij. Naast een toekomstige overstap naar automatisch melken met twee robots staat een activiteitenmeting op de planning. Met een kortere tussenkalftijd willen de ondernemers de voerefficiëntie verbeteren en daarmee emissies verlagen.

Ondanks onzekerheden over regelgeving zien de melkveehouders perspectief. ‘Het netwerk toont hoeveel kennis er in de sector zit. We willen allemaal vooruit en dat bindt ons. Hopelijk worden de succesvolle managementmaatregelen uit het netwerk snel omarmd en wettelijk geborgd’, aldus Assies.

Bron:

Tekst: Anne Veens, Nieuwe Oogst | Foto: Harry Kolenbrander