Natuurlijk Kapitaal

Het doel van dit project is het bewerkstelligen van intensievere samenwerking tussen landbouw, recreatie en industrie in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal.

Natuurlijk Kapitaal 

Door de agrarische sector, recreatie en industrie met elkaar te verbinden en ervaringen uit te wisselen kunnen nieuwe duurzame initiatieven ontstaan in deze regio. Wij geloven dat naast het werken aan verduurzaming binnen individuele sectoren t.b.v. de natuur er vooral ook kansen liggen in de samenwerking tussen sectoren, dit kan opgepakt worden door middel van een gebiedsgerichte benadering. Hoewel Natuurlijk Kapitaal inmiddels afgerond is, blijft het belangrijk dat ondernemers uit deze sectoren aangeven hoe zij denken een bijdrage te leveren aan de natuur in hun omgeving, maar vooral ook aan elkaar om deze doelen te bereiken.

Behaalde resultaten

Realisatie van twee erfpaspoorten

De projectpartners hebben zich gezamenlijk ingezet om vier agrariërs, met uiteenlopende bedrijven, te adviseren over maatregelen voor het optimaal benutten van het natuurlijke kapitaal op hun erven. Dit heeft geresulteerd in concrete adviesplannen, oftewel een 'erfpaspoort'.

  1. Erfpaspoort Rozema
  2. Erfpaspoort Velthuis

Wat vooraf ging in het project Natuurlijk Kapitaal

Natuurinclusieve landbouw en biodiversiteit zijn termen die we steeds vaker horen. Maar hoe kan dit toegepast worden op een boerenerf? In het eerste jaar van het project (2019) bleek dat veel boeren uit Overijssel behoefte hebben aan meer inspiratie en meer kennis over dit onderwerp. In 2020 hebben we hieraan gehoor gegeven en een programma ontwikkeld.
In het vervolg zijn vier erfscans uitgevoerd bij Overijsselse melkveehouders. Door middel van deze erfscans, uitgevoerd door onze partners van Federatie Particulier Grondbezit, Het Oversticht en Stichting IJssellandschap, werd onderzocht welke maatregelen bijdragen aan een betere balans tussen natuur op het erf en de agrarische bedrijfsvoering van de deelnemende bedrijven. De resultaten van de erfscans zijn uitgewerkt in een op maat gemaakt advies voor de deelnemende melkveehouders.

Dit project is inmiddels afgerond.

 

De deelnemers

Deelnemers verduurzamen hun bedrijfsvoering t.b.v. de natuur en worden begeleid in het aangaan van intensievere samenwerkingsvormen met andere sectoren.

veehouder-van-diest-19

De sector

De initiatieven die ontstaan uit Natuurlijk Kapitaal 3.0 zijn interessante casussen voor andere agrarische ondernemers.

De maatschappij

De initiatieven dragen bij aan de natuur en biodiversiteit, dat is beter voor ons allemaal.

Resultaten

Natuurinclusieve landbouw en biodiversiteit zijn termen die we steeds vaker horen. Maar hoe kan dit toegepast worden op een boerenerf? Uit ons project Natuurlijk Kapitaal, dat in 2019 geëindigd is, bleek dat veel boeren uit Overijssel behoefte hebben aan meer inspiratie en meer kennis over dit onderwerp. Daarom zijn we trots dat we een vervolg kunnen geven aan het succesvolle project Natuurlijk Kapitaal.

Het afronden van erfscans bij 4 melkveehouders in Overijssel

Het zijn onze mensen die het mogelijk maken

Wij verbinden onze leden met consumenten en burgers, met de politiek, met partners. Dat doen we allemaal, voor ons allemaal. 

Bart Jansen

Beleidsadviseur Natuur en Fauna

Wil je meer informatie over Natuurlijk Kapitaal? Neem dan contact op met Brecht Caspers (Projectleider LTO Noord)