Over dit project
Dit project is inmiddels afgerond.
Projectresultaten
- 11 deelnemers;
- 9 simulatieberekeningen.
Op de korte termijn lijkt een individuele aanpak het meest haalbaar. Door netcongestie in de directe omgeving van de melkveehouders is een gezamenlijke aanpak op korte termijn niet realiseerbaar maar op langere termijn misschien wel haalbaar. Door de opslag van groene stroom in waterstof kunnen agrarische ondernemers het elektriciteitsnet ontlasten en tegelijk de productie van groene stroom op gang houden.
GrowthH2Green wordt ondersteund door provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn en is uitgevoerd in samenwerking met Platform Groene Hart Werkt, Accenda en Liander
Conclusie van de businesscase berekeningen
Uit de businesscase berekeningen blijkt dat waterstofproductie op gebiedsschaal resulteert in een lagere kostprijs in vergelijking tot waterstofproductie op bedrijfsschaal. Dit wordt veroorzaakt door efficiency winst via schaalvergroting en relatief goedkope duurzame energie van de 4 aanwezige N11 windturbines. Helaas is op gebiedsschaal waterstof produceren op dit moment niet mogelijk, dit wordt onder andere veroorzaakt door de niet toereikende netcapaciteit.
Het voordeligste scenario op gebiedsschaal geeft een kostprijs van €8,66 per kilo. Met verkoop van waterstof kan deze kostprijs gedekt worden, het vergt echter wel een grote investering voor de agrarische ondernemers. Voor de productie per individueel bedrijf is de kostprijs ongeveer €14,50. Dit is vooralsnog niet rendabel te noemen en hierdoor kan terughoudend gereageerd worden om aan de slag te gaan met waterstofproductie.
Deze berekeningen gelden echter alleen voor het projectgebied en hoeven niet direct van toepassing te zijn op andere regio’s. Bovendien stijgt de prijs van groene waterstof mee met de stijgende energieprijzen waardoor het produceren van waterstof voor de verkoop (bijvoorbeeld voor mobiliteit) steeds interessanter wordt.
Een aantal projectdeelnemers heeft aangegeven door te willen gaan met het project.
Relatie met Landbouw verduurzamen met waterstof
In ons project ‘Landbouw verduurzamen met waterstof’ maken we een studie van decentrale productie van waterstof en opslag op het boerenerf, maar een goede studie naar een integraal energieontwerp voor een gebied wordt nog niet uitgevoerd. Het project GrowtH2Green richt zich daarom op een dergelijk gebiedsplan.
Inzet LTO Noord
Over de inzet van LTO Noord zegt Erwin Haveman, programmamanager Duurzame Energie van LTO Noord: “Voor ons is dit project van strategisch belang, het gaf ons antwoorden op belangrijke vragen en biedt nu aanvullende kennis voor leden die zelf de intentie hebben om waterstof te produceren.”
“We hebben in kaart gebracht welke facturen de businesscase beïnvloeden en in hoeverre schaalgrootte en een gebiedsmatige aanpak wenselijk en slim zijn. Daarnaast werden de randvoorwaarden duidelijk qua beleid (wind) en toonden we de waarde aan van (bestaande) windmolens voor de energieproductie.”
“Het perspectief voor waterstofproductie gaat hand in hand met een goed stimuleringsbeleid van de Nederlandse overheid. Het is noodzakelijk om zowel een goed beleidskader bij gemeenten te hebben (vergunningverlening) als een goed subsidiekader voor investeringskosten”, aldus Erwin.
Programma Duurzame Energie
Dit project is onderdeel van het LTO Noord-programma ‘Duurzame Energie’.