Het stroomnet in Nederland raakt voller en voller. Netbeheerders hebben steeds meer moeite om alle opgewekte stroom via het net te kunnen distribueren. Veel agrarische bedrijven willen wel duurzame energie opwekken maar kunnen de opgewekte stroom simpelweg niet op het stroomnet kwijt omdat het net overbelast is. De problematiek is groot in agrarische gebieden waar de bekabeling fijnmazig en dun is.
Opgewekte duurzame energie benutten voor waterstof
Er zijn alternatieven als je duurzame energie niet op het net kunt leveren. Je kunt duurzame energie benutten door het eigen verbruik te laten stijgen en het verbruik af te stemmen op de energieproductie. Een mix van zonne- en windenergie is dan wenselijk.
Maar wat als je meer energie produceert uit zon en wind dan dat je zelf gebruikt en niet kunt leveren op het net? Dan kun je deze energie omzetten in waterstof(gas). Het waterstof kan worden verkocht aan andere partijen, maar je kunt het ook gebruiken als brandstof voor trekkers of verbranden voor de productie van warmte/elektriciteit.
GrowthH2Green onderzoekt mogelijkheden waterstofproductie
In het project GrowtH2Green onderzoeken we mogelijkheden voor waterstofproductie, waarbij we kijken naar verschillende opties. Kan waterstof beter worden geproduceerd op individuele bedrijven, of is het beter om waterstof te produceren op één plek voor meerdere bedrijven? Beide mogelijkheden hebben voor- en nadelen.
De afgelopen tijd zijn de mogelijkheden voor opwek van duurzame energie op de afzonderlijke bedrijven door zonnepanelen en/of boerderijwindmolens onderzocht.
Energieprofiel voor bedrijven
Met het stroomverbruik en de bedrijfsvoering van de bedrijven is er voor elk bedrijf een energieprofiel opgesteld. Hierin wordt weergegeven hoeveel stroom een bedrijf verbruikt/opwekt op elk moment van het jaar. In samenwerking met Accenda wordt het energieprofiel gebruikt om te berekenen hoeveel energie “over” is en gebruikt kan worden voor de productie van waterstof. En hoe groot de electrolyser en de batterij bijvoorbeeld moet zijn om de waterstofproductie continu te voeden met duurzame energie.
Ook besteedden we tijd aan het uitzoeken van wet- en regelgeving en subsidiemogelijkheden. Deze informatie gebruiken we voor het opstellen van de businesscase en de haalbaarheid van het project. De businesscase is een belangrijk onderdeel, waarbij we bepalen welke mogelijkheid het meest geschikt is. Ieder voor zich of juist samen met elkaar waterstof produceren.
De komende tijd wordt op basis van de gegevens van Accenda de businesscase afgemaakt. De businesscase stuurt de richting van het plan (ieder voor zich of juist samen). De resultaten van het project GrowtH2Green worden begin 2023 verwacht.
GrowthH2Green wordt ondersteund door provincie Zuid-Holland en gemeente Alphen aan den Rijn en in samenwerking met Liander en Accenda.
Meer info over het project is te bekijken in deze video