Het goede nieuws? Waterstofproductie op het boerenerf is mogelijk. Kleine kanttekening: voor een boer alleen is het produceren van waterstof nu nog te prijzig. Maar melkveehouder Wouter Beukeboom is optimistisch over de kansen en mogelijkheden van waterstof op zijn eigen erf aan het Spookverlaat in Hazerswoude. “We moeten af van fossiele brandstof en wat is nou schoner dan waterstof?” Niets, vult de ondernemende boer zelf al in. “Door de opslag van groene stroom in waterstof kan je het elektriciteitsnet ontlasten en tegelijk de productie van groene stroom op gang houden.”
Gebieds- en bedrijfsschaal
Beukeboom is initiatiefnemer van Growth2Green waaraan hij met tien andere melkveehouders uit het gebied meedeed. Het onderzoek is gefinancierd door de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen a/d Rijn. Projectleider duurzame energie bij LTO Noord, Rients Hijma begeleidde het project. “We keken bewust naar zowel waterstofproductie gebiedsschaal als waterstofproductie op bedrijfsschaal. Dat geeft deelnemers meer duidelijkheid van de mogelijkheden en investeringen.” Hij geeft aan dat dit project interessant omdat het antwoorden geeft op belangrijke vragen omtrent duurzame energie. “We hebben nu aanvullende kennis, ook voor andere leden die zelf de intentie hebben om waterstof te produceren.”
De deelnemers leverden informatie aan over stroom- en dieselverbruik en mogelijkheden voor zonnepanelen. Ook is contact gezocht met netwerkbeheerder Liander en de eigenaar van 4 windturbines in de buurt langs de N11. Hijma: “Voor 9 deelnemers zijn door Accenda simulatieberekeningen gemaakt. Deze berekeningen geven weer hoeveel waterstof je per bedrijf of op gebiedsschaal kunt produceren in relatie tot de opwek van groene energie uit zon en wind. Ook geven de berekeningen inzicht in de grootte van de electrolyser en de impact op het stroomnet. Op basis van de berekeningen hebben we businesscases opgesteld en per scenario de kostprijs voor een kg waterstof berekend.”
Nu nog te prijzig
Waterstofproductie op bedrijfsschaal ontlast het stroomnetwerk omdat de opgewekte stroom benut wordt op het eigen erf in de electrolyser. Op gebiedsschaal waterstof produceren blijkt op dit moment in Hazerswoude – Rijndijk nog niet mogelijk; de netcapaciteit is niet toereikend. Beukeboom: “Nu niet, maar in de nabije toekomst kan het misschien wel. Ik wil de mogelijkheden daarom verder onderzoeken, vanuit idealisme maar ook als verbredingsvariant voor naast mijn melkveebedrijf.” LTO Noord blijft met Beukeboom meedenken.