De energietransitie vraagt veel van de agrarische sector. Wij willen onze leden hierbij ondersteunen en ontzorgen. Met het programma Duurzame Energie worden de belangen van de leden behartigd en oplossingen bedacht. Zo helpen wij leden sneller en beter met hun vragen en ideeën over energiebesparing- en opwekking.
Over dit programma
Wij willen onze leden ondersteunen bij een verdere verduurzaming en hebben als ambitie gesteld om het totale energieverbruik van landbouwbedrijven door de agrarische bedrijven zelf duurzaam te laten produceren in 2030, waarbij in 2050 de grondgebonden sectoren 25% meer energie opwekken dan dat zij zelf verbruiken. Het programma is inhoudelijk gestructureerd in vier opgaves: Gisteren, Vandaag, Morgen en Overmorgen. Gisteren richt zich onder andere op energiebesparing en maatregelen die voldoende marktrijp zijn, zodat elke ondernemer ermee aan de slag kan. Vandaag richt zich op wind- en zonne-energie, waarbij het team ondernemers helpt met het aanreiken van kennis. Innovatieve tools bepalen de opgave Morgen. En de opgave Overmorgen staat voor een blauwdruk met nieuwe, complexe energiesystemen en innovaties die moeten worden ontwikkeld.
Onze inzet op Regionale EnergieStrategie (RES)
Hoe en waar wordt in de toekomst duurzame energie geproduceerd? Dat wordt beschreven in een Regionale Energiestrategie (RES). Gemeenten moeten de komende maanden spijkers met koppen slaan en hun beleid en inbreng in de RES 1.0 vaststellen. Voor de agrarische sector is het nu zaak om van zich te laten horen. LTO Noord gaat hier actief mee aan de slag. Lees hier meer over de inzet van LTO Noord regio West op de RES.