Dat leggen we uit in dit artikel dat we schreven naar aanleiding van ons vooronderzoek naar agri-PV in Noord-Holland.
De rapporten
De rapporten vind je via deze links:
Wat is Agri-PV?
Agri-PV staat voor agriphotovoltaics, een techniek waarbij zonnepanelen worden gecombineerd met agrarische activiteiten op hetzelfde perceel. Het doel is dubbel ruimtegebruik: naast voedselproductie wordt duurzame energie opgewekt.
Doordat de schaarse ruimte dubbel benut wordt kan het extra inkomsten opleveren. Er kunnen teelttechnische voordelen zijn zoals minder watergebruik in de zomer en stabielere grondtemperaturen. Ook kan het bescherming bieden tegen weersextremen. Houd wel rekening met een aantoonbare impact op het landschap en de wijze van telen.
Er zijn verschillende vormen mogelijk, denk aan: zon boven bepaalde schaduwtolerante sierteelt, zon boven fruit, een combinatie met akkerbouw, zon met vee of verplaatsbare systemen.
Waar moet je rekening mee houden?
Bij agri-PV moet je anticiperen op een andere lichtverdeling en een beperkte toegankelijkheid. Gewassen hebben immers voldoende licht nodig en de agri-PV mag de landbouwactiviteiten niet teveel hinderen. Verder is beleid nog niet ingericht op agri-pv en de afzet van de opgewekte stroom is niet overal haalbaar.
Monofunctionele zonnevelden op landbouwgrond zijn niet meer toegestaan. Wij zijn er ook geen voorstander van. Met een agri-PV project kun je voldoen aan de 4e trede van de zonneladder, waarmee jouw landbouwgrond wél gebruikt kan worden voor de opwek van zonnestroom.
Bij een Agri-PV project moet je nadenken hoe de landschappelijke inpassing kan worden geborgd, landschappelijke kenmerken en beschermde aangezichten moeten worden gerespecteerd. Agri-PV bestaat meestal uit hogere systemen dan bij conventionele zonnevelden.
Welke pilotprojecten worden voorgesteld naar aanleiding van de inventarisatie?
De rapporten noemen vier pilots:
- Zon op kas in West-Friesland: Begonia-teelt onder lichtdoorlatende panelen.
- Zon boven fruit in West-Friesland: Perenboomgaard met beschermende panelen.
- Zon in akkerbouw in de Wieringermeerpolder: Grootschalige teelt met horizontale panelen.
- Proeftuin in Haarlemmermeer: Testlocatie voor diverse Agri-PV-systemen.
Voor meer informatie
Wil je meer informatie over dit project? Of wil je als lid, of afdeling, een vergelijkbare inventarisatie uitvoeren in andere provincies? Neem dan contact op met projectleider Jasper Sweere via: jsweere@ltonoord.nl.
Over dit project
Het project is een gezamenlijk initiatief van LTO en Natuur en Milieufederatie Noord-Holland namens de Participatiecoalitie.