LTO Noord ziet kansen voor het Gelders Energieakkoord

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Duurzame Energie

Hoe zorgen we dat agrarisch ondernemers in Gelderland meer energie kunnen halen van hun boerenerf? Vanuit het Gelders Energieakkoord (GEA) met 250 partnerorganisaties ondersteunt LTO Noord de initiatieven en lobbyen we om hier meer stroomlijn in te krijgen.

In het kader van het tienjarig bestaan van het GEA-netwerk vinden dit jaar tien events plaats die illustratief zijn voor de transitie waar we middenin zitten. Op 13 februari vond de eerste plaats, op de melkveehouderij van LTO-lid Arjan Prinsen uit Haarlo. Daar heeft hij naast een mestvergister en zonnepanelen een WKK-installatie, batterijopslag en energiemanagementsysteem. Overigens heeft hij daarvoor met succes ook een beroep kunnen doen op het LTO Noord Innovatiefonds.

> Op de foto legt Arjan Prinsen tegenover de bezoekers, waaronder Martien Nillesen, zijn energiemanagementsysteem uit

Wat vindt LTO Noord van dergelijke initiatieven?

Bestuurder LTO Noord regio Oost en portefeuillehouder Energie Martien Nillesen was een van de deelnemers aan deze excursie. “Arjan Prinsen is een pionier op dit gebied, een ware Willy Wortel. Het is fantastisch hoe hij op kleine schaal succesvol aan de slag is met energiewinning van het boerenerf. Als LTO Noord zien we voor veel meer bedrijven goede kansen om hiermee aan de slag te gaan.

Arjan Prinsen: “Boeren een praktisch pakket aanbieden”

“Deze excursie was goed om nieuwe lijntjes te leggen, zoals met het MKB, die deze transitie vooral moet uitvoeren. Samen met Martien ben ik bijvoorbeeld ook lid van de thematafel Circulaire Economie & Energietransitie van de Thematafel Achterhoek. Daar ben ik als belangenbehartiger namens de landbouw ook bezig om zoveel mogelijk kennis rond energiewinning en landbouw te bundelen tot een praktisch pakket, waarmee andere boeren ook aan de slag kunnen. De energiemarkt verandert snel, wij bieden oplossingen.”

Welke kansen (en drempels) ziet LTO Noord voor ondernemers?

Naast een bijdrage aan de energietransitie en vermindering van schadelijke stoffenuitstoot kan het ook een verdienmodel voor de ondernemer zijn. Nillesen: “Grote struikelblok nu is natuurlijk de stilgevallen vergunningverlening. Daar hebben we ook onze zorgen over uitgesproken richting de politiek en ambtenaren die ook aanwezig waren. Het kan niet zo zijn dat het huidige stikstofslot verhindert dat we juist verbeterstappen kunnen zetten voor zowel boerenbedrijven, als natuur en klimaat.”