Agrarische bedrijven hebben veel ongebruikte ruimte beschikbaar op hun daken, deze ruimte is geschikt voor zonnepanelen. LTO Noord pleit voor maximale inzet van zonnepanelen op daken.
De hoeveelheid kWh die je kunt opwekken afhankelijk van een aantal factoren, denk aan de grootte van het dak, het type aansluiting en het gebruiksdoel.
Bij installaties tot en met 3x80A mag je salderen. De opgewekte stroom wordt verrekend met het gebruik op jouw bedrijf. Zoals het nu lijkt wordt de salderingsregeling langzaam afgebouwd, daarom is het belangrijk om te onderzoeken hoe je de stroom optimaal benut op jouw bedrijf.
Wanneer er op een dak meer zonnepanelen aangelegd worden dan dat de kleinverbruikersaansluiting aankan en deze extra productie niet teruggeleverd kan worden aan het net, dan spreken we over de vermogensregeling. Het vermogen wordt binnen het maximum gehouden.
Standpunt LTO Noord
LTO Noord wil dat het terugleveren van energie op het net beter wordt geregeld. Het net kan niet op alle plekken in Nederland teruglevering van zonne-energie aan, innovaties zoals flexdiensten en netcongestiemanegement zijn mogelijke oplossingen.
Daarnaast wil LTO Noord dat de transportcapaciteit voor teruglevering die niet wordt gebruikt komt te vervallen. Netverzwaring is in veel gevallen onvermijdelijk.
Hoewel het plaatsen van zonnepanelen veel voordelen oplevert voor agrarische ondernemers, gaat het ook gepaard met veel vragen en overwegingen: kan de netaansluiting het aan, krijg ik wel een subsidietoekenning en is het financieel haalbaar? Onze 'Zon op Dak'-projecten geven agrarische ondernemers antwoorden op hun vragen. De meest gestelde vragen staan hieronder aan de pagina.
Als jouw daken of bedrijfssituatie minder geschikt zijn voor zonnepanelen kan een boerderijwindmolen uitkomst bieden.