In dit artikel geeft hij alvast antwoorden op de meest gestelde vragen over energie opwek en verbruik in Drenthe.
1. Wat zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen en boerderijwindmolens?
Zonnepanelen zijn goedkoper in aanschaf maar wekken maar gedurende korte periode in het jaar en dag stroom op.
Een boerderijwindmolen is vergeleken met zonnepanelen duurder in de aanschaf maar heeft een veel vlakker opwek patroon, vrij constant door het jaar en dag heen.
Oftewel: zon voor in de zomer en wind voor in de winter. Daardoor is de combinatie van zonnepanelen en een kleine windmolen energetisch gezien perfecte combinatie voor de opwek van duurzame energie op uw bedrijf. Of dit financieel ook zo is hangt van uw specifieke bedrijfssituatie af?
2. Netcongestie. Wat nu?
In veel gebieden in Drenthe is geen netcapaciteit beschikbaar. Dit betekent dat grootschalige opwek van duurzame energie bij een grootverbruik aansluiting in Drenthe niet meer mogelijk is. We verwachten dat dit de komende jaren nog niet opgelost is.
Gelukkig betekent dit niet dat er niets meer mogelijk is. Kleinverbruikers (aansluiting t/m 3x80A) kunnen wel stroom opwekken. Zij hebben de mogelijkheid om een groot gedeelte van hun eigen stroombehoefte zelf op te wekken. Daarbij kan er met slimme oplossingen zoals bijvoorbeeld een oost/west opstelling of het afschakelen van de zonnepanelen bij te hoge productie.
3. Hoe zit het met de salderingsregeling?
Bij de huidige salderingsregeling mag een zonnepaneeleigenaar met een kleinverbruikersaansluiting alle zelfopgewekte elektriciteit die wordt terug geleverd wegstrepen – oftewel salderen – tegen de afgenomen elektriciteit. Zo ontvangt de kleinverbruiker voor de ingevoegde elektriciteit precies hetzelfde bedrag als voor de afgenomen elektriciteit. Terug geleverde elektra wordt 1-op-1 verrekend met afgenomen elektra. Daardoor worden zowel de energieprijs als de belastingen verrekend.
In het regeerakkoord staat dat de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft. Of er dan ook een andere regeling voor in de plaats komt is nog niet bekend. Ook bij afschaffing van de salderingsregeling blijft een investering in duurzame opwek rendabel, maar wel in mindere mate.
4. Is energieopslag rendabel?
Of de investering in een accu rendabel is hangt van jouw bedrijfsspecifieke situatie. Dit is afhankelijk van onder andere de stroomvraag, stroom opwek of de grootte en het vermogen van de stroomaansluiting.
We verwachten wel dat door de afschaffing van de salderingsregeling en schommelingen op de stroommarkt de energie opslag rendabeler wordt voor bedrijven met een kleinverbruik aansluiting.
Voor bedrijven met een grootverbruik situatie ligt het allemaal iets anders en zien we dat er ook op dit moment al een vrij goede businesscase te maken valt voor een investering in energie opslag, zeker in combinatie met stroomhandel
5. Negatieve stroomprijzen: Is investeren nog wel een goed idee?
Schommelingen in de stroommarkt zorgen ervoor dat stroom soms heel duur is en soms heel goedkoop. Dit betekent dat je goed moet inspelen op deze schommelingen. Eigen opwek blijft daarom belangrijk, zo kun je eigen opgewekte stroom voor jouw bedrijfsvoering gebruiken of verkopen als de prijs hoog is.
Je kunt kiezen voor een contract met dynamische prijzen. Je zit dan niet meer vast aan een vast of variabel contract, maar je kunt wel gebruik maken van zelf opgewekte stroom.
In de praktijk betekent dit dat je jouw stroomvoorziening anders inricht. Er komt een combinatie komt van stroom opwek en stroomopslag. Hierdoor kun je (beter) sturen op basis van jouw stroomvraag in relatie tot de stroomprijs.
Loketfunctie: Voor (verdere) vragen over duurzame energie
Wij kunnen je verder op weg helpen. Neem gerust contact op met projectleider Rients Hijma via: rhijma@ltonoord.nl of 0614874392
Partners
Tijdens dit project werkt LTO Noord samen met Provincie Drenthe, Gemeente Aa en Hunze, Gemeente Tynaarlo en Gemeente Noordenveld, Gemeente Coevorden, Gemeente Hoogeveen en Gemeente De Wolden.