LTO Noord focust vooral op boerderijwindmolens, dit zijn molens van maximaal 35m hoog. Ondernemers kunnen deze op de huiskavel van hun agrarische onderneming plaatsen, hierdoor is de boerderijwindmolen goed inpasbaar in het landschap.
Steeds meer gemeenten werken aan het ruimtelijk beleid om boerderijwindmolens mogelijk te maken, ook LTO Noord pleit voor meer mogelijkheden in het ruimtelijke gebied voor kleine en middelgrote windmolens. Uiteraard in gebieden waar de landschappelijke inpassing goed geborgd wordt. Onze leden zijn volop bezig met verduurzamen.
LTO Noord is voorstander van grootschalige inzet van boerderijmolens in de agrarische sector omdat:
- Windenergie, lokaal en op kleine schaal, de netbelasting van zonnepanelen op daken aanvult, waardoor maatschappelijke kosten voor aanleg en onderhoud van het net effectiever worden besteed;
- De boerderijmolen op eigen een breed maatschappelijk draagvlak geniet mits goed ingepast in het landschap;
- Het mogelijkheden biedt om een aanvullend verdienmodel voor agrarische ondernemers te realiseren, met oog op een duurzame toekomst. Ook in verband met het afschaffen van de salderingsregeling en het feit dat opgewekte energie direct gebruikt moet worden;
- Boerderijmolens een extra opwekmogelijkheid zijn van duurzame energie. Ook bedrijven met een te klein/ongeschikt dak kunnen hiermee energieneutraal worden.