PAWOZ – Eemshaven
Het Programma Aansluiting Wind op Zee (PAWOZ) onderzoekt de mogelijkheden voor een kabel- en leidingennetwerk vanaf het windpark in de Noordzee, ten noorden van de Waddeneilanden, naar de Eemshaven. Er worden meerdere routes onderzocht, één daarvan loopt dwars door unieke en waardevolle landbouwgrond in Groningen.
Landbouwgrond voor de toekomst
Rietema uit zijn ernstige zorgen: “Als gekozen wordt voor deze route, is de schade die wordt toegebracht onomkeerbaar.”
De Noordelijke kleischil, het gebied waarover het gaat, is een uitgestrekt landbouwgebied met vruchtbare kleigrond. In Nederland is geen vergelijkbare grond te vinden. De regio is verantwoordelijk voor ongeveer 8% van wereldwijde pootaardappelenteelt en levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de wereldwijde voedselvoorziening.
Risico’s onomkeerbare schade
Als de kabel- en leidingroute door dit gebied gaat lopen, heeft dat negatieve effecten op de grond en brengt het grote risico’s met zich mee. Er is grote kans op verzilting in het gebied, waardoor de kwaliteit van zoetwater in gevaar komt. Dat zoete water is júist belangrijk voor de toekomst: met de klimaatverandering, de stijgende temperaturen en de stijging van de zeespiegel is de beschikbaarheid van zoetwater uitermate belangrijk.
Rietema kijkt terug op een gemoedelijk bezoek van de minister, die voor haar nieuwe post de kennis aan het ophalen is over de verschillende dossiers. “We hebben de minister laten zien hoe onze landbouwgrond eruit ziet. We hebben gekeken in percelen met onder andere winterpeen. Het gaat hier niet om zandgrond met gras, in dit gebied telen we hoogwaardige gewassen en bieden we een directe bijdrage aan de voedselzekerheid. Ook kijkend naar de toekomst is de grond geschikt voor het telen van meerdere gewassen.
Als er een kabel- en leidingroute door deze grond wordt aangelegd brengt dat onomkeerbare schade toe, dat weet de minister nu ook. Waarom zou ze kiezen voor deze onzekere route als er goede alternatieve routes zijn?
We zijn niet tegen de energietransitie; er moeten stappen worden genomen om de uitstoot terug te dringen en daar werken wij boeren hard aan mee.”
LTO roept op: kies voor een alternatieve route
De betreffende route loopt niet door zomaar een inwisselbaar stuk grond; in deze regio boeren families al meer dan 100 jaar, de impact is enorm. We zijn tegen deze route voor de aanleg van een kabel- en leidingennetwerk. Er zijn alternatieve routes beschikbaar die aanzienlijk minder negatieve gevolgen hebben voor de voedselvoorziening. We roepen de minister op deze alternatieven te onderzoeken, zodat de voedselzekerheid geen gevaar loopt. Gezonde en betaalbare voeding moet ook in de toekomst voor ons allemaal beschikbaar blijven.