Ruimte voor huisvesting

Het doel van dit project is het waarborgen van de kwaliteit van huisvesting op land- en tuinbouwbedrijven.

Over dit project

Internationale werknemers zijn van groot belang voor de land- en tuinbouw. Een belangrijke randvoorwaarde voor internationale werknemers is goede huisvesting. Daarbij komt nog best wat kijken.  Wat speelt er ook alweer met Roemer? Wat vindt LTO belangrijk? En hoe kun je zelf met huisvesting aan de slag?

Je vindt alle informatie op de themapagina van de Werkgeverslijn land- en tuinbouw

Themanieuwsbrief huisvesting

Ben jij als agrarisch ondernemer, agrarisch bestuurder, gemeente of in een andere rol betrokken bij de huisvesting voor internationale werknemers? Meld je contactgegevens aan en we houden je op de hoogte van actuele ontwikkelingen. De nieuwsbrief verschijnt enkele keren per jaar. De nieuwsbrief is een initiatief van LTO Nederland en Greenports Nederland in samenwerking met LTO Noord, ZLTO, LLTB, Glastuinbouw Nederland, KAVB, NFO, Plantum en Anthos. 

Schrijf je nu in voor de themanieuwsbrief

Agrarisch Keurmerk Flexwonen

Wij werken samen met andere LTO organisaties, vaktechnische organisaties en werknemersorganisaties CNV en FNV aan het Agrarisch Keurmerk Flexwonen (AKF). Het AKF is in 2019 gelanceerd en sinds januari 2020 mag het schema ook onder accreditatie worden toegepast door de Raad van Accreditatie. Groot voordeel voor boeren en tuinders is dat de kosten van huisvesting onder voorwaarden verrekend mogen worden met het loon indien de huisvesting is gecertificeerd. Dat vermindert de administratieve lasten voor werkgevers. Ook kunnen boeren en tuinders dankzij het keurmerk laten zien aan gemeenten én werknemers dat bij hun de huisvesting goed is.   Het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten heeft in oktober 2020 een rapport opgesteld. Het rapport heeft tot doel om de positie van internationale werknemers en de kwaliteit van huisvesting te verbeteren. Een van de aanbevelingen uit het rapport is de integratie van de huisvestingskeurmerken SNF (stichting normeling flexwonen) en AKF. Inmiddels werken SNF en AKF samen aan de ontwikkeling van een nieuwe huisvestingsnorm voor jaarrond huisvesting en een module voor agrarische seizoenshuisvesting. Dat betekent dat er één landelijke norm komt voor huisvesting van internationale werknemers. De uitwerking van deze norm en de laatste ontwikkelingen rondom de samenwerking zijn te vinden op de projectwebsite van de Werkgeverslijn.

Faciliteren leden

We ondersteunen onze leden met de invulling van goede huisvesting en het verminderen van administratieve lasten.

vollegrondsgroenteteelt-62

Binden en boeien personeel

Goede huisvesting draagt bij aan het vinden en behouden van juist personeel.

vollegrondsgroenteteelt-17

Een aantrekkelijkere arbeidsmarkt

Goede huisvesting maakt van de agrarische sector een meer interessante sector voor (buitenlandse) werkzoekende.

vollegrondsgroenteteelt-14

Resultaten

Meer dan 80 boeren en tuinders zijn al aan aangesloten. Benieuwd welke land- en tuinbouwbedrijven reeds gecertificeerd zijn? Je vindt het op de registerpagina Agrarisch Keurmerk Flexwonen.

Meer dan 90 boeren en tuinders aangesloten

Het zijn onze mensen die het mogelijk maken

Wij verbinden onze leden met consumenten en burgers, met de politiek, met partners. Dat doen we allemaal, voor ons allemaal. 

Robert Veenstra

Projectleider Arbeid en Werkgeverschap
Unknown

Benieuwd of je je onderneming ook kunt certificeren?