Over dit project
Of het nu gaat om verbeteren van de bodem, het aanleggen van bloemrijke akkerranden, het ophangen van nestkastjes, het creëren van kruidenrijk grasland of agroforestry: natuurinclusief ondernemen kent vele smaken en niveaus. Zo kan de individuele boer kiezen wat het beste past bij zijn of haar bedrijf.
Met het platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland worden de belangrijke eerste stappen gezet naar een brede natuurinclusieve beweging in de Gelderse landbouw. Samen werken we aan een vitaal Gelders platteland, biodiversiteitsherstel en kringlooplandbouw.
Gelderse partners hebben met elkaar een Actieplan Natuurinclusieve landbouw Gelderland opgesteld (maart 2019) en een samenwerkingsovereenkomst gesloten om dit plan uit te voeren (juli 2020). De 20 partners zijn agrarische organisaties, terreinbeheerders, natuurorganisaties, lokale stichtingen en overheden. De ambities uit het Actieplan zijn eind 2020 vertaald naar een uitvoeringsprogramma, waarin de komende 4 jaar ongeveer 23 projecten zullen worden uitgevoerd. Wij zijn trekker van drie van deze projecten: Beleid & Regelgeving, Monitoring en Verdienmodellen.
In dit project:
- Geven we advies;
- Organiseren we praktijkonderzoek;
- Zorgen we voor kennisdeling;
- Werken we aan innovatie;
- Ontwikkelen we nieuwe instrumenten;
- Nemen we drempels weg en brengen we boeren en burgers bij elkaar.
We doen dit aan de hand van drie deelprojecten met bijbehorende doelstellingen:
Beleid & Regelgeving
Betrokken overheden hebben stimulerende regelgeving en instrumenten voor natuurinclusieve landbouw ontwikkeld en deze worden ook optimaal ingezet.
Monitoring
Er is een monitoringsinstrument ontwikkeld om toename areaal natuurinclusieve landbouw te kunnen volgen.
Verdienmodellen
Er is een stappenplan of checklist gerealiseerd voor hogere inkomsten en/of lagere kosten met behulp van natuurinclusieve landbouw.