Een flyer geeft partners van Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland en boeren inzicht in de resultaten.
Wat is de rol van LTO Noord?
LTO Noord heeft een grote rol in dit project gehad. We hebben samen met de provincie Gelderland het dashboard Agrifood ontworpen en inhoudelijk vormgegeven. Dit doen we met behulp van de indicatoren uit de Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij en Akkerbouw.
Wat laat het dashboard zien?
Daarin kun je onder andere zien hoe het agrarisch natuurbeheer, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, diversiteit in gewassen, organische stofgehalte en het voorzien in eigen veevoer (eiwit van eigen land) zich ontwikkelen. Deze site is voor iedereen toegankelijk.
Wat is de conclusie?
In deze roerige tijd, waarin het landbouwbeleid zich in een impasse bevindt, constateren we dat de Gelderse landbouw niet minder natuurinclusief is geworden tussen 2016 en 2022. Voor agrarisch natuurbeheer en gewasdiversiteit zien we zelfs verbeteringen. De bouwplannen worden gemiddeld iets breder en het areaal agrarisch natuurbeheer in Gelderland is flink gegroeid. Beide ontwikkelingen gaan dus meer richting natuurinclusief. Veel andere indicatoren - zoals blijvend grasland, rustgewassen en eiwit van eigen land - zijn stabiel.
Wat heeft een agrariër eraan?
Dit geeft agrariërs een goed inzicht in wat er daadwerkelijk gebeurt (meten = weten). Als agrariër kun je je eigen prestatie vergelijken met de provinciale trends. Met behulp van de biodiversiteitsmonitor kun je onderbouwen wat jouw bijdrage aan biodiversiteit is richting je afnemers of beleidsmakers.
Wat is het vervolg?
Het vervolg is dat de provincie het Agrifood dashboard in de benen houdt en blijft werken aan verbetering hiervan. De komende jaren worden er dus langjarige trends inzichtelijk.
- Meer weten over Monitoring natuurinclusieve landbouw in Gelderland?
Check de site of neem contact op met Tamar de Jager, projectleider LTO Noord, tdjager@ltonoord.nl / 06-22669741