Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland gaat nog zeker twee jaar langer door

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland
  • Biodiversiteit

Provincie Gelderland heeft het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland voor twee jaar verlengd. LTO Noord is een van de 26 partners. Naast de toenemende vraag uit de markt zien wij ook verdienmodellen voor natuurinclusieve landbouw.

Wat doet het Platform?

Het is in 2020 is gelanceerd en loopt nu door tot 2026. Het doel is om alle agrariërs in Gelderland aan te moedigen aan de slag te gaan met natuurinclusieve landbouw. Het ondersteunt projecten die bijdragen aan het vergroten en versterken van biodiversiteit en natuur en landschap, schoon water en een gezonde bodem. Dat maakt de bedrijfsvoering robuuster en is een antwoord op de vele uitdagingen van de landbouw in Nederland op het gebied van emissies (stikstof, methaan, CO2), waterkwaliteit, biodiversiteit, dierenwelzijn en diergezondheid.

Wat vindt LTO Noord van Platform Natuurinclusieve Landbouw?

Regiobestuurder Martien Nillesen van  LTO Noord regio Oost is portefeuillehouder voor dit thema: “Ik vind het belangrijk dat we hieraan meedoen. Allereerst groeit de vraag naar producten met een ‘natuurinclusieve’ oorsprong. Dat kan voor verschillende boeren en tuinders weer kansen bieden. Wel hangt dat vaak af van een verdienmodel; als LTO Noord zien wij kansen in het combineren van verschillende melktoeslagen, overheidssubsidies en rentekortingen. En daarnaast zit natuurinclusiviteit al in kleine aanpassingen; met bijvoorbeeld grasklaver of ander kruidenrijk gras vergroot je de biodiversiteit en bespaar je op kunstmest. Win-win.”

“Landbouw- en natuurorganisaties werken aan hetzelfde doel”

Projectleider Yvette van Wichen van LTO Noord binnen het Platform: “Het mooie is de samenwerking met heel verschillende organisaties, die allemaal werken aan hetzelfde doel: duurzame landbouw in Gelderland. Alleen de weg ernaar toe wordt verschillende beleefd. In het Platform ontmoet je elkaar en kijk  je hoe je elkaar kunt versterken. De winst zit bijvoorbeeld in meerjarenafspraken over het gebruik van gronden. Daar kun je als boer verder mee.”

Resultaten over 2023

  • 122 bijeenkomsten / 3650 deelnemers
  • 31 projecten / 388 boeren deelgenomen
  • 296 bedrijfsplannen: 188 biodiversiteitsplannen / 39 bodem- en waterplannen / 5 biologische bedrijfsplannen
  • 26 kringloopplannen
  • 38 agroforestryplannen

Handige overzicht met alle resultaten.

Proces en planning

De komende twee jaar zullen lopende projecten binnen het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland worden afgerond en een aantal nieuwe initiatieven opstarten.