Over dit project
Meer biodiversiteit op het boerenbedrijf, een betere bodem- en waterkwaliteit en een extra inkomstenbron voor de boer en tuinder, dat komt samen in de (noten)bomenteelt. In onze projecten over noten en/of agroforestry maak je als boer of tuinder tijdens bijeenkomsten kennis met de voordelen van deze teelt en leer je over teelt- en afzetmogelijkheden.
Wat is agroforestry
Agroforestry combineert houtige meerjarige gewassen met akkerbouw, groenteteelt of grasland (veehouder). Bomen en/of struiken worden geïntegreerd in de agrarische bedrijfsvoering, het is een volwaardige bedrijfstak. De bomen dragen bij aan het verdienmodel, afhankelijk van wensen en behoeften kunnen ondernemers agroforestry deels integreren op perceelsniveau of volledig overstappen.
Voordelen van agroforestry
Het toepassen van agroforestry in jouw bedrijfsvoering heeft de volgende voordelen:
- Het zorgt voor een nieuwe inkomstenstroom;
- Het heeft een positief effect op eenjarige gewassen;
- Het brengt producten voort in de vorm van vruchten en hout;
- Bepaalde bomen hebben een goede voederwaarde voor vee;
- Goed te combineren met uitlopen, bijvoorbeeld voor kippen;
- Met agroforestry is landbouwgrond minder kwetsbaar voor effecten van klimaatverandering;
- Bomen en struiken houden koolstof en water vast;
- Agroforestry is goed voor de biodiversiteit;
- Agroforestry draagt bij aan een mooiere omgeving.
Visie LTO op agroforestry
We merken dat een groeiend aantal boeren agroforestry toepast. LTO zet zich in om agroforestry verder te ontwikkelen als volwaardige en aantrekkelijke agrarische bedrijfsstrategie en heeft daartoe een visie opgesteld. Lees hier de volledige visie van LTO op agroforestry.
Perspectief met Bomen
Je hebt bomen aangeplant, maar hoe ga je nu verder? Als de teelt van (noten)bomen nieuw voor jou is, is er veel te ontdekken. In Perspectief met Bomen bieden we kennis en ondersteuning over de verzorging van bomen: workshops over teelthandelingen, effecten en ervaringen zien met demonstraties enzovoort. Wil je hier bij zijn? Hier vind je een overzicht van alle bijeenkomsten.
Factsheet en webinar stap voor stap beginnen met agroforestry
In het project PPS agroforestry binnen klimaatpositieve zuivel onderzoeken we hoe agroforestry past binnen de melkveehouderij. Er is door de WUR een praktisch stappenplan ontwikkeld die ondernemers die overwegen te beginnen met agroforestry kunnen gebruiken. Je vindt de factsheet hier. Samen met melkveehouder Jan Blom vertelden we tijdens een webinar hoe ook jij kunt beginnen met agroforestry - zoals een voederhaag - op jouw melkveebedrijf. Het webinar kijk je hier terug.
Factsheet: Rassenkeuze voor walnoten
Binnen het project ‘Natuurinclusief met bomen’ is onlangs een factsheet gepubliceerd waarin je de nut en de noodzaak vindt van het maken van een goede rassenkeuze voor walnoten. De factsheet helpt bij het maken van de juiste keuzes, maar geeft ook inzicht in de complexiteit van noten telen.
Factsheet: Herken jij colletotrichum in je notenboomgaard?
De schimmel Collettotrichum kan aanzienlijke schade veroorzaken in walnotenboomgaarden. Doordat de schimmel overwintert in onder andere knoppen en twijgen, komen de sporen bij elke regenbui vrij. Dan veroorzaken ze een infectie. Hoe herken je deze schimmel die van juni tot september voorkomt?
Binnen het project Perspectief met Bomen is een factsheet ontwikkeld die notentelers kan helpen. In tekst en beeld worden de symptomen én ontwikkeling van colletotrichum getoond. Zo weten telers op welke signalen ze moeten letten en kunnen ze vervolgens actie ondernemen de schimmel in te dammen. Wist jij bijvoorbeeld dat colletotrichum vaak samenkomt met Bacteriebrand?
Inventarisatie agroforestry op stikstofstromen
Er is een inventarisatie gemaakt vanuit bestaande literatuur om de (mogelijke) effecten van silvo-arable agroforestry op stikstofstromen en een interpretatie van hoe de stikstofdynamiek in agroforestry systemen verschilt ten opzichte van die van de monocultuur akkerbouw.