Food-influencer vlogt over agrarische sector

  • BoerenBuren
  • Interactie met de samenleving
  • Regio Noord
  • Regio Oost
  • Regio West

Food influencer en YouTube-kok Nick Toet was in september te gast bij vleesveehouder en zorgboer Wouter Hartendorf in Santpoort-Zuid. Met de video die de heren maakten, wil LTO Noord in samenwerking met Toet aan zijn volgers en via BoerenBuren laten zien waar ons voedsel vandaan komt.

Nick Toet en Wouter Hartendorf - eigen foto

Het is herfst en daarmee het perfecte seizoen voor ‘oma’s draadjesvlees’, concludeert Toet in zijn video. Maar wat heb je daar volgens hem voor nodig? En waar komen de sukadelap, groenten en aardappelen die dit gerecht compleet maken nu eigenlijk vandaan? Om antwoord te krijgen op deze vragen, ging de food influencer en YouTube-kok de boer op. Hij bezocht Wouter Hartendorf.

Voor het maken en verspreiden van verschillende video’s voor de Facebook- en Instagramcommunity BoerenBuren zocht LTO Noord de samenwerking met drie bekende influencers, waaronder Toet. De video’s worden tevens via de socialemediakanalen van de influencers gedeeld. Zo wordt Toet alleen al via zijn YouTube-kanaal met de naam ‘EtenmetNick’ gevolgd door 151.000 mensen.

Doel van deze samenwerking is een grote, nieuwe en actieve doelgroep laten zien waar zijn voedsel vandaan komt en welke werkzaamheden daarbij komen kijken. ‘Een goed initiatief’, vindt Hartendorf, tevens voorzitter van LTO-vakgroep Vleesveehouderij. ‘Het is belangrijk dat de consument weet wat hij in zijn pannetje doet, of je nu vegetarisch bent of niet. Groenten, fruit, vlees en melkproducten komen bij de boer vandaan. Daar moeten mensen zich van bewust zijn.’

In de video roept Toet zijn volgers op om zoveel mogelijk lokaal voedsel te kopen, bij de boer. ‘Ook dat mogen we met z’n allen beter benadrukken’, stelt de vleesveehouder. ‘Er zijn mensen die denken dat het eten van vlees ontzettend milieubelastend is. Zij richten zich daarom steeds meer op plantaardig voedsel.

‘Je moet natuurlijk iedereen in z’n waarde laten, maar we kunnen niet met z’n allen alleen maar plantaardig gaan eten. Daar moeten we een tussenweg in zien te vinden. Dat begint al door het zoveel mogelijk kopen van lokaal voedsel. Dat is duurzaam, met een lage footprint.’

Hartendorf merkt ook dat veel mensen het verschil niet weten tussen gangbaar en biologisch. ‘Biologisch is hot, vooral in de Randstad. Maar als je mensen vraagt wat biologisch nu precies is, weten zij het antwoord niet. Dat moeten we als sector beter uitleggen en laten zien dat gangbare producten net zo goed zijn.’

BoerenBuren deelt de komende tijd op zijn socialemediakanalen ook de andere video’s en blogs met influencers en biedt agrariërs een podium om burgers te informeren over de agrarische sector. Wilt u ook uw verhaal delen via BoerenBuren? Mail dan naar shollegien@ltonoord.nl.