Kennismakelaar Kalverhouderij versterkt kennis en vaardigheid: ‘Een spin in het web wat betreft kennisoverdracht’

  • Kennismakelaar Kalverhouderij
  • Platteland en Omgeving
  • Ondernemerschap Werkgeverschap en Onderwijs

In grotere veehouderijsectoren als de varkenshouderij en melkveehouderij zijn al jaren kennismakelaars actief, toch is dit in de kalverhouderij nog maar sinds kort het geval.

kalveren-6

Een leven lang leren. Dat thema raakte afgelopen jaren steeds meer ingeburgerd in alle hoeken van de maatschappij. Ook in de veehouderij. ‘Zowel voor werkgevers als werknemers is het belangrijk dat ze zich blijven ontwikkelen. Allerlei veranderingen zorgen ervoor dat kennis en vaardigheden die je nodig hebt, kunnen verschuiven. Scholing helpt werkgevers en werknemers om goed inzetbaar en wendbaar te blijven’, zegt Marleen van Mier.

Ze is projectleider communicatie bij LTO Noord en houdt zich onder meer bezig om activiteiten van kennismakelaars in de veehouderij op elkaar af te stemmen. In de veehouderij zijn vier kennismakelaars actief: in de melkveehouderij, de varkenshouderij, de pluimveehouderij en sinds kort ook in de kalverhouderij.

‘Juist om invulling te geven aan ‘een leven lang leren’ is het fenomeen kennismakelaar ontstaan. Deze spelen een ondersteunende rol bij het afstemmen en aanbieden van scholing en kennis, maar ook in het informeren van werkgevers en werknemers over de mogelijkheden’, zegt Van Mier.

De invulling van de rol van kennismakelaar verschilt per sector. ‘Dat komt onder meer door verschillen in arbeidsvraag, kennisbehoefte en het scholingsaanbod dat reeds beschikbaar is. Hierdoor is het werk van de kennismakelaar per veehouderijsector anders.’

Toch proberen Van Mier en haar collega’s de kennismakelaars onderling met elkaar te verbinden. ‘Ze hoeven niet ieder voor zich het wiel opnieuw uit te vinden. Kennismakelaars dragen bij aan professionalisering van de veehouderij en daar proberen we bij te helpen.’

Een spin in het web wat betreft kennisoverdracht

Henriëtte Rozendaal begon op 1 april als kennismakelaar kalverhouderij. Ze is goed thuis in de sector. Samen met haar man heeft ze een kalverhouderijbedrijf in het Gelderse Speuld. Ook was ze jarenlang actief als docent veehouderij in het agrarisch onderwijs.

Rozendaal was ook zelf betrokken bij het in het leven roepen van een kennismakelaar voor de kalverhouderij. ‘Als docent bij Aeres kreeg ik veel vragen vanuit het bedrijfsleven om scholingsmogelijkheden. Daar kon ik niet zo veel mee’, geeft ze aan.

‘Wel ben ik over die behoefte gaan praten met onder meer LTO en de Vereniging voor Kalverhouders. Dat leidde tot de conclusie dat ook de kalverhouder een kennismakelaar goed kan gebruiken. De sector staat voor grote uitdagingen. Denk aan veranderingen in regelgeving, huisvesting, dierenwelzijn, de import van kalveren en de stikstofkwestie.’

De betrokken organisaties kregen het voor elkaar om met financiële steun van Colland Arbeidsmarkt een kennismakelaar voor de kalverhouderij aan te stellen. Dat is Rozendaal geworden. ‘Kennisontwikkeling in de kalverhouderij is wenselijk om naast de druk vanuit de overheid, voldoende instroom te behouden en de vakbekwaamheid van ondernemers en medewerkers op orde te hebben’, stelt ze.

‘De sector heeft behoefte aan een spin in het web wat betreft kennisoverdracht. Een uitdaging voor mij is om kalverhouders bewust te maken van alles wat er op ze af komt, maar ze ook de middelen aan te reiken om er welbespraakt over mee te praten.’

Een van de eerste activiteiten die kennismakelaar Rozendaal op zich nam, was het ontwikkelen van een basiscursus kalverhouderij. ‘Momenteel zijn er geen cursussen of trainingen specifiek voor de kalverhouderij. Daarom beginnen we na de zomer met zo’n cursus. Die is voor iedereen die in de kalverhouderij werkt of wil werken.’ Rozendaal is bereikbaar via (06) 1634 3859 en info@henrietterozendaal.nl.

Basiscursus kalverhouderij

De eerste vaktechnische basiscursus kalverhouderij begint in september. De cursus is voor iedereen die zelfstandig aan de slag wil in een kalverhouderij: bedrijfsopvolgers, vaste medewerkers, zijinstromers en partners van kalverhouders. Na het afronden van de cursus hebben de deelnemers voldoende handvatten om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren en na te denken over een toekomst in de kalverhouderij. De cursus beslaat zeven dinsdagochtenden (9 tot 13 uur).
Bekijk deze pagina voor meer informatie.

Bron: Nieuwe Oogst