Professionals met passie. Dat zijn we als kalverhouders. Echter moeten we niet alleen presteren in de stal maar ook in de regelgeving en maatschappij eromheen. Kalverhouder willen we zijn en blijven; wat heb je hiervoor nodig? Met deze vakinhoudelijke cursus kalverhouderij maak je kennis met alle facetten van het bedrijfsmatig houden van kalveren. Als deelnemer leer je de sector kennen, evenals het management rondom de kalveren in klimaat, voeding en gezondheid, bedrijfseconomische kenmerken, actuele ontwikkelingen en regelgeving. Naast inhoudelijke presentaties en veel interessante bedrijfsbezoeken gaan deelnemers aan de slag met casussen. Na het afronden van de cursus heb je voldoende handvatten om werkzaamheden goed te kunnen uitvoeren en na te denken over een toekomst in de kalverhouderij.
Doordat de cursus plaatsvindt op verschillende bedrijven bij kalverhouders, wordt de koppeling naar de praktijk meteen gemaakt en vinden er interessante rondleidingen plaats. Bij voorkeur neemt de deelnemer ook eigen bedrijfsgegevens mee om bij de verschillende onderwerpen voor de eigen praktijksituatie meer inzicht te krijgen.
Bij de cursus zit toegang tot e-learning van VVK/Aeres. De elf modules in deze e-learning dienen als naslagwerk en extra theoretische ondersteuning bij de cursus.
De cursus is een initiatief van de kennismakelaar kalverhouderij, VVK en LTO Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.
Wat zeggen eerdere deelnemers over de cursus?
"Het is erg leerzaam. Het is niet alleen de kalveren maar alles eromheen en de achtergrond. Alles komt voorbij."
"Zeker doen! Je wordt snel meegenomen door het hele kalverhouderij plaatje."
"Ook leuk om mede-cursisten te ontmoeten en te kunnen praten over de toekomst. En je komt op veel plekken waar je normaal niet binnen komt."
Cursusdata 2023- 10.00-14.30 uur
Woensdag 19 april Van melkveebedrijf naar opstart op kalverhouderij
Woensdag 26 april Gezondheid
Woensdag 3 mei Stalklimaat en huisvesting
Woensdag 10 mei Economie
Woensdag 17 mei Slachterij en ketenkwaliteit
Woensdag 24 mei Mest en milieu
Woensdag 31 mei Voeding en onderzoek
Voor wie?
De cursus is voor iedereen die zelfstandig aan de slag wil in een kalverhouderij: bedrijfsopvolgers, vaste medewerkers, zij-instromers en partners van kalverhouders. Er wordt uitgegaan van enige voorkennis in de kalverhouderij. Wanneer je de cursus volgt zonder enige voorkennis, word je aangeraden vooraf de e-learning te doorlopen (inbegrepen).
De cursus is voor zowel kalverhouders die blankvlees-kalveren houden als rosé.
Het max. aantal deelnemers is 15 personen voor deze cursus. Vol = vol.
Locatie
De cursusdagen vinden plaats op verschillende (praktijk)locaties in de omgeving van Amersfoort en Apeldoorn. Zowel kalverhouderij als periferie.
Duur
De cursus beslaat zeven dagen van 10.00 – 14.30 uur.
Dit is incl. lunch en meerdere malen koffie/thee.
Toelatingseisen & certificering
Aan deze cursus zijn geen opleidingseisen verbonden. Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat van deelname.
Kosten
De kosten van de cursus zijn € 749,- per persoon ex. btw.
Hiervoor krijgt de deelnemer zeven dagen (incl. lunch) met praktische handvatten voor een toekomst in de kalverhouderij, en toegang tot e-learning van VVK/Aeres.
Als medewerker op een kalverhouderij kan je tot 75% korting krijgen op het cursusbedrag via Colland Arbeidsmarkt. Informeer naar de mogelijkheden.
Aanmelden
Meld je direct aan via kennismakelaar kalverhouderij Henriëtte Rozendaal via 0616343859 of door een e-mail te sturen naar info@henrietterozendaal.nl. Inschrijving is mogelijk tot 3 april 2023. Vol = vol.

Leerdoelen per thema
Bekijk onderstaande tabel voor een nadere omschrijving van de inhoud van de cursus. Er wordt voorafgaand aan de cursus ook een inventarisatie gedaan naar wensen van de deelnemers zodat deze meegenomen kunnen worden in de cursus.
Dag
|
Thema
|
Inhoud
|
E-learning
|
1
|
Van melkveebedrijf naar opstart op kalverhouderij
|
Biestmanagement
Protocollen
Erfbetreders
Selectie en groepering
Beoordeling koppel
Gedragssignalen
|
Introductie kalverhouderij
Start op het melkveebedrijf
Verzamelplaats en transport
|
2
|
Gezondheid
|
Anatomie
Sectie
Afwijkingen
Medicijngebruik
Voedingsstoornissen
Signalen in de stal
Preventie
|
Gezondheid
|
3
|
Stalklimaat en huisvesting
|
Klimaatinstellingen
Wettelijke eisen
Weersomstandigheden
Voer en watersystemen
Emissie reducerende systemen
Licht
Stalsystemen
Ventilatiecapaciteit
|
Stalklimaat en
Huisvesting
|
4
|
Economie en marktwerking
|
Boekhouding Ondernemersmanagement
Voergeldovereenkomst
Verantwoordelijkheid
Financieringsaanvraag
|
Economie
|
5
|
Slachterij en ketenkwaliteit
|
Vleeskwaliteit
Classificatie
Afkeuringen
Vachtkwaliteit
Vleeskwaliteit
Procesmanagement
Kwaliteit
Keuringsproces
Invloeden kalverhouder
|
Slachterij
|
6
|
Mest en milieu
|
Wet en regelgeving
Ammoniak
Fijnstof
Mestafzet
|
Mest en milieu
|
7
|
Voeding en onderzoek
|
Mengproces
Grondstoffen en nutritie
Voersamenstellingen
Voeradditieven
Darmgezondheid
|
Voeding
|