Veenweide West-Nederland

We willen toekomstperspectief voor boeren en tuinders in het veenweidegebied. We zetten in op passend beleid en maatregelen zodat bodemdaling en CO2 uitstoot wordt geremd, mét perspectief voor de huidige en toekomstige agrariërs.

Over dit dossier

Nederland kent diverse veenweidegebieden. In West-Nederland liggen in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrechtveenweidegebieden. Van oudsher zijn boeren en tuinders actief op veenweidegrond. Met name voor de melkveehouderij is veenweidegrond uitermate geschikt. 

De afgelopen decennia is gebleken dat de gangbare wijzen van waterbeheer in de veenweidegebieden ook een keerzijde heeft. Door verlaging van de grondwaterstand wordt water onttrokken aan de bodem en wordt de bodem blootgesteld aan de lucht waardoor oxidatie van de veenbodem plaatsvindt. Het veen klinkt in en heeft tot gevolg dat de bodem daalt. Oxidatie van veenbodems heeft daarbij ook tot gevolg dat er CO2 wordt uitgestoten. 

Wij erkennen dat de effecten van bodemdaling onomkeerbaar en ingrijpend zijn voor het watersysteem, de inrichting en het gebruik van het gebied. En dus ook voor de mensen die er wonen, werken en recreëren. 

Wij werken op dit dossier nauw samen met andere betrokken partijen, zoals waterschappen, gemeenten, provincies en terrein beherende organisaties.

Onze visie op bodemdaling is hier te lezen: Visie Bodemdaling West-Nederland.

Maatregelen tegen bodemdaling De komende jaren krijgen boeren en tuinders in de veenweidegebieden in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht, te maken met maatregelen die ervoor moet zorgen dat bodemdaling wordt geremd. Hiervoor is budget beschikbaar vanuit het Klimaatakkoord. Er zijn diverse maatregelen mogelijk en deze hebben mogelijk effect op de bedrijfsvoering.
Duurzaam perspectief Wij zetten  in op maatregelen die bodemdaling afremmen, de uitstoot van CO2 weten te reduceren én die voor een duurzaam perspectief zorgen voor de huidige en toekomstige generatie agrariërs. Een duurzaam verdienmodel staat hierbij voorop. Waterinfiltratiesystemen (WIS) zijn volgens ons een veelbelovende technieken die voor perspectief kunnen zorgen voor ons allemaal.
Midden in de samenleving Wij zoeken actief de verbinding met de samenleving. De samenleving heeft laten weten dat zij het huidige veenweidelandschap erg waarderen. Drooggemaakte polders met koeien in de wei zijn volgens burgers typische elementen die bij dit landschap horen. Boeren en tuinders zijn hierbij onmisbaar.

Het zijn onze mensen die het mogelijk maken

Wij verbinden onze leden met consumenten en burgers, met de politiek, met partners. Dat doen we allemaal, voor ons allemaal. 

Jacco Hoogendam

Beleidsadviseur Water en Bodem

Wij zijn er voor al je vragen! Neem contact met ons op.

Ook interessant voor jou

Lees en bekijk hier welke onderwerpen en berichten ook voor jou interessant zijn.