De bestuurders verzochten de minister om, net als andere lidstaten, gebruik te maken van Europese steunmogelijkheden, zoals het compenseren van vaccinkosten. Minister Wiersma heeft toegezegd op korte termijn een onderzoek naar de impact van blauwtong op de financiële situatie in de schapenhouderij te laten verrichten. Onderzoek naar de financiële impact van blauwtong in de schapenhouderij is een goed begin. Het biedt momenteel echter nog geen werkzame oplossing voor schapenhouders.
De sector maakt zich grote zorgen over de ernst van de situatie waarin de schapenhouderij in Nederland zich op dit moment verkeert. Ondanks een grote vaccinatiecampagne na afgelopen jaar, is het aantal besmettingen met blauwtong in de afgelopen weken enorm toegenomen. Wederom overlijden schapen. Hierdoor is de financiële (en emotionele) nood bij de schapenhouders groot. De afvoer van dieren, veterinaire kosten en de aanschaf van vaccins kost veehouders veel geld. Het is goed dat het onderzoek de impact in beeld brengt en zo een onderbouwing kan vormen voor de noodzakelijke steun.
Tijdens het gesprek is ook afgesproken om door te praten over andere knelpunten in de schapensector. Zo zal met de staatssecretaris gesproken worden over de impact van het groeiend aantal wolven. Ook vinden nadere gesprekken plaats over pacht en de manier waarop de pachtpercelen gegund worden door de verschillende overheden.
Saskia Duives-Cahuzak, voorzitter KOS / voorzitter LTO vakgroep schapenhouderij
Gitta Backer, bestuurslid KSG
Helma Lodders, voorzitter Vee & Logistiek
Harmannus Blok, voorzitter NSFO
Marijke Dirkson, bestuurslid VGSN