Column Saskia Duives: Myiasis en wolschurft

  • Schapenhouderij

Myiasis en wolschurft zijn beide aandoeningen die je het liefst niet bij de schapen ziet. Myiasis is akelig voor het schaap, al die maden die zich door de huid vreten.

friesland-30

Als je het ziet wordt je er beroerd van. Er is al een waarschuwing gegeven door verschillende dierenartsen. Dit wisselende weer: dan weer warm en dan weer nat, is ideaal voor de groene vleesvlieg die alweer volop rondvliegt. De schapen op tijd scheren en goed opletten of je de vliegen op of rond de schapen ziet. Dan moeten alle alarmbellen afgaan. Ook lammeren kunnen een prooi zijn voor de deze vlieg. Ik heb een keer myiasis gevonden in de oksels van de lammeren. Niet fijn!

Schurft is van een andere orde. Ik schrijf erover omdat men momenteel in het Verenigd Koninkrijk meer schurft ziet dan anders. In Schotland is schurft zelfs aangifteplichtig. In Nederland niet. Maar let op met het importeren van weidelammeren of fokdieren! Je ziet de schapen meer schuren dan normaal en op sommige plaatsen laat de wol los. Schapen zijn allergisch voor de wolmijt en de huid reageert heftig. Je ziet dan de wol geel kleuren. Het probleem is echter: hoe kom je er vanaf? Dompelbaden zijn een goed middel. Behandelen met doramectin  kan ook, maar moet bij  wolschurft na 10 dagen herhaald worden. En soms lijkt het of de mijten resistentie hebben opgebouwd tegen deze werkzame stof. Dan is dompelen de enige oplossing. En let op: de kop moet ook onder. Anders overleven de mijten daar en dan begint het van daaruit opnieuw. En nog een waarschuwing. De werkzame stof diazinon, die voor het dompelbad gebruikt wordt, is giftig voor mens en dier. Werk dus met handschoenen aan en liefst een regenpak. Dompelbad buiten uitvoeren en ook houten hekwerk mee behandelen. Verplaats de schapen na behandeling naar een schone wei waar ook geen plukken wol in liggen. Belangrijk bij schurft is de hygiëne: een binnenkomend schaap moet echt in quarantaine. Spoel je laarzen af als je ergens op bezoek bent geweest en doe je kleren in de was. Leen geen gereedschap uit. Schurft is overdraagbaar op mensen, dus als je schapen wolschurft hebben, let dan ook op je eigen huid.

Saskia Duives-Cahuzak
voorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Bron:

LTO Nederland