De agenda van deze vergadering richtte zich op verschillende cruciale onderwerpen die de toekomst van de sector beïnvloeden, waaronder de aansluiting van de paardensector bij de Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB)-regelingen en de ontwikkelingen in de Europese paardenwelzijnswetgeving.
Aansluiting bij GLB-regelingen en toekomstige verbeteringen
Een belangrijk punt van discussie was de aansluiting van de paardensector bij de GLB-regelingen en welke stappen er nodig zijn om deze aansluiting na 2027 te verbeteren. LTO Paardenhouderij heeft benadrukt hoe belangrijk het is om als sector meer proactief betrokken te zijn bij het proces. Copa Cogeca heeft de vraag bij de Working Party Horses neergelegd om na te denken over wat het beste voorstel kan zijn voor GLB na 2027 voor de paardensector, te denken aan meer paardenactiviteiten dan alleen de fokkerij onder het GLB te laten vallen.
Paardenwelzijn: Europese wetgeving en onderzoek
De ontwikkeling van de Europese paardenwelzijnswetgeving stond eveneens op de agenda. LTO Paardenhouderij heeft hierbij aandacht gevraagd voor de noodzaak van goed onderbouwd onderzoek, zodat wetgeving niet alleen gebaseerd wordt op kleinschalige onderzoeksopzetten, maar op gedegen feiten. Daarbij kunnen ervaringen uit de praktijk ook waardevol zijn. Door als sector meer actief gezamenlijke onderzoeksvragen te definiëren, kan de paardensector zelf ook in kaart brengen waar kennisbehoefte is op gebied van paardenwelzijn.
Besmettelijke paardenziektes
Daarnaast werd er gesproken over de dreiging van besmettelijke paardenziektes. Het voorbeeld van het blauwtong-virus, dat met grote snelheid kan worden verspreid door knutten, is besproken. LTO Paardenhouderij wees op de lessen die we kunnen trekken uit de verspreiding van blauwtong en de potentieel ernstige bedreiging van een variant voor paarden die ook door knutten verspreid wordt: het Afrikaanse paardenpest-virus. Het is van essentieel belang dat Europa voldoende voorbereid is op de snelle verspreiding van dergelijke ziektes, aangezien de risico’s voor de paardenhouderij aanzienlijk groot kunnen zijn.
Verkiezingen nieuwe bestuurders
Naast de inhoudelijke discussies werden er ook procedurele zaken besproken, zoals de verkiezing van de voorzitter en twee vicevoorzitters van de Working Party Horses. LTO Paardenhouderij feliciteert de herbenoeming van de heer Ferruccio Badi uit Italië als voorzitter en de benoemingen van mevrouw Sara Lennartsson uit Zweden en de heer Conor O’Leary uit Ierland als vicevoorzitters. Hun ervaring en inzet zullen ongetwijfeld bijdragen aan de versterking van de positie van de paardensector binnen Europa.
‘Met deze belangrijke besprekingen en verkiezingen is de basis gelegd voor verdere samenwerking en verbetering van de belangen van de paardensector in Europa. Wij blijven ons inzetten om de sector actief te vertegenwoordigen en om ervoor te zorgen dat de paardensector ook in de toekomst goed gepositioneerd is in het Europese beleid,’ aldus Marieke Toonders, voorzitter LTO Paardenhouderij.