Bestemmingsplan is bottleneck

  • Multifunctionele landbouw

De gratis workshops Ruimtelijke Ordening voor agrariërs in de multifunctionele landbouw zijn in volle gang.

Sander Kondring van Rombou vertelt wat er allemaal komt kijken bij het aanvragen van een vergunning

De LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw organiseerde vier workshops over ruimtelijke ordening voor agrarisch ondernemers of ondernemers met interesse in een multifunctionele tak. De workshops waren en zijn door het hele land. In de afgelopen weken waren er bijeenkomsten in Zwolle en Bergambacht. De eerste vond plaats bij schapenboerderij De Vreugdehoeve in Zwolle.

Vakgroepbestuurder Alex Spieker was erbij. ‘De grootste bottleneck voor ondernemers die iets willen in de multifunctionele landbouw is het bestemmingsplan. Hierin is wel iets gewijzigd, wat het eenvoudiger en sneller zou moeten maken. Maar in de praktijk blijkt dat het lang duurt als je iets ingewikkelds wilt’, zo verklaart hij de keuze voor het onderwerp.

‘We horen binnen de vakgroep en van ondernemers dat het lastig is om erachter te komen wat nu precies mag’, vervolgt Spieker. ‘Multifunctionele landbouw (MFL) werd als transitiepad aangemerkt door het landbouwministerie. Dus samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vroegen we ons af hoe we deze sector kunnen stimuleren. Met de workshops willen we agrariërs op een laagdrempelige manier vooruit helpen.’

De workshops zijn dan ook vooral bedoeld voor ondernemers met plannen voor een multifunctionele tak, met uitbreidingsplannen binnen hun MFL-tak of met plannen om van de ene MFL-tak te switchen naar een andere. Naast deze workshops organiseert VNG ook workshops over hetzelfde onderwerp voor gemeente- en provincieambtenaren. ‘Het verhaal is daar voor 80 procent hetzelfde, want we willen juist beide werelden bij elkaar brengen’, vertelt Spieker.

Tijdens de workshops is er een inhoudelijke bijdrage van Sander Kondring van Rombou. Hij vertelt wat er allemaal komt kijken bij een switch naar of binnen MFL. Hij behandelt de knelpunten en geeft veel tips en tricks aan de ondernemers in de zaal. Ook gaat hij in op een aantal praktijkcasussen.

Goed voorbereid verhaal

Spieker geeft aan dat veel valt of staat bij het verwoorden van je boodschap richting de gemeente. ‘Bereid dit heel goed voor. Bedenk ook wat het de gemeente brengt, niet alleen jou als ondernemer.’ Hij kijkt tevreden terug op de eerste workshops. ‘Er werden goede vragen gesteld en er was een hoge betrokkenheid in de zaal. Het is mooi dat ondernemers elkaar ook veel tips geven.’

De workshops voor ondernemers sluiten af met een rondleiding over het gastbedrijf en er is voldoende ruimte om te netwerken met collega-ondernemers, bestuurders en diverse specialisten van LTO.

Bron:

Tekst: Kristel van Veen | Foto: Freddy Schinkel