Let op correct middelengebruik in grondwaterbeschermingsgebieden

  • Akkerbouw en vollegrondsgroenten

In grondwaterbeschermingsgebieden mogen niet alle gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt. LTO Nederland roept agrarische ondernemers en loonbedrijven op om hier goed op te letten. Als middelen te vaak in oppervlakte- of grondwater worden aangetroffen, dan kan de toelating worden ingetrokken.

DJI_0038

Bepaalde middelen mogen niet in grondwaterbeschermingsgebieden worden gebruikt vanwege het risico van op uitspoeling naar het grondwater. Dat kan leiden tot verontreiniging van winputten voor drinkwater. Voor het behoud van een zo breed mogelijk middelenpakket is het belangrijk dat er geen middelen in dit grondwater worden aangetroffen.

Lees het etiket

Op het etiket van gewasbeschermingsmiddelen staat vermeld als een middel niet in een grondwaterbeschermingsgebied mag worden gebruikt. Bij onduidelijkheden hierover kunt u het beste contact opnemen met uw adviseur.

Kijk op de kaart

Grondwaterbeschermingsgebieden worden vastgesteld door de provincies. Kijk daarom op de sites van die provincies voor de meest actuele informatie over de begrenzingen van deze gebieden. In Mijn percelen (RVO) is eind 2021 de nieuwe kaartlaag Grondwaterbescherming opgenomen. U ziet in deze laag of uw percelen in een grondwaterbeschermingsgebied liggen. Verder vindt u in het  Nationaal Georegister  handige kaarten waar de grondwaterbeschermingsgebieden duidelijk staan aangegeven.

Informeer adviseur en loonwerker

Stel ook adviseurs, loonwerkers en  huurders van percelen in grondwaterbeschermingsgebieden op de hoogte als een perceel in een grondwaterbeschermingsgebied ligt. Zo kunnen zij er rekening mee houden dat niet alle middelen mogen worden gebruikt.

Emissiereductiesprint

De NVWA heeft in 2020 inspecties uitgevoerd op de naleving van de toepassingsvoorwaarden 
van gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden. Hieruit blijkt dat de naleving sterk is verbeterd ten opzichte van 2017.

Om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen verder te reduceren, hebben LTO Nederland, BO Akkerbouw en Deltaplan Agrarisch Waterbeheer het platform Emissiereductiesprint.nu in het leven geroepen. Hierop geven collega akkerbouwers en -vollegrondsgroentetelers praktische tips om de emissie van gewasbeschermingsmiddelen verder terug te dringen en de laatste stap in emissiereductie te zetten.

 

Bron:

LTO Nederland