Het stikstofplan raakt boeren direct in hun dagelijkse bedrijfsvoering en financiële positie. Arie Verhorst, bestuurder LTO Noord: “Natuurherstel is belangrijk, maar beleid moet wel proportioneel zijn, dit beleid houdt geen rekening met onze boeren, tuinders en daarmee het landelijke gebied. Het lijkt nu eerder paniekvoetbal dan doordacht beleid. Er is geen duidelijkheid over kosten, uitvoering of effect – en toch wordt het doorgedrukt.”
Overgangszones schieten hun doel voorbij
Een van de grootste zorgen betreft de zogeheten ‘overgangszones’ rond Natura 2000-gebieden. De provincie laat in het midden hoe groot deze zones worden, hoeveel stikstof er moet worden gereduceerd en op welke juridische basis dit rust. Ondertussen lopen boeren wel vast, LTO Noord vindt dit onacceptabel.
“Overgangszones horen direct aan te sluiten op natuurgebieden, niet willekeurig in het hele landelijk gebied te worden uitgerold. De provincie vergroot nu onnodig het probleem en daarmee de kans dat talloze boerenbedrijven moeten stoppen.”
Waarom boeren en tuinders zwaarder worden aangepakt dan luchtvaart en industrie is bovendien onduidelijk. Ook dreigen goed lopende gebiedsprocessen vast te lopen als de provincie zulke maatregelen op voorhand oplegt. Boeren zullen afhaken uit angst voor steeds veranderende regels. Zo komt er een rem op juist die initiatieven waar wél energie in zit, zoals het Fieldlab Groene Hart.
PAS-melders nog altijd zonder oplossing
Ondertussen blijven boeren die ten onrechte geen geldige vergunning hebben – de zogenoemde PAS-melders – in de kou staan. Vrijgekomen stikstof van opgekochte bedrijven is niet in de stikstofbank gezet en dus niet beschikbaar voor legalisatie. “Onbegrijpelijk en bestuurlijke omissie van de bovenste plank,” aldus LTO Noord.
Oproep aan provincie
LTO Noord doet een dringende oproep aan de provincie om niet vooruit te lopen op landelijke besluiten en eerst het oordeel van de Ministeriële Commissie Economie en Natuurherstel (MCEN) af te wachten. Als het statenvoorstel in deze vorm blijft bestaan, adviseert LTO Noord haar leden om hun deelname aan gebiedsprocessen te heroverwegen.
“Als provincie Zuid-Holland echt werk wil maken van vitale landbouw, dan moet er ruimte blijven voor boeren – letterlijk én figuurlijk,” aldus Verhorst.