LTO Noord heeft een reactie opgesteld voor de provincie en daarin onze verbeterpunten op de bepaalde onderdelen beschreven.
Doel van de brief is om de provincie in een vroegtijdig stadium onze verbetervoorstellen/standpunten voor het PPLG mee te geven.
Dit zijn onze belangrijkste standpunten:
- Er moeten niet ieder keer opnieuw nieuwe natuuropgaven bijkomen. Wij hebben ons geconformeerd aan de gemaakte afspraken rondom het Akkoord van Utrecht. Landbouw en natuur zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We gaan als landbouw dan ook niet meewerken aan nog meer hectares nieuwe natuur.
- De opgave rondom een stikstofreductie van 46% in 2030 vinden wij een hele grote opgave. Voor realisatie moet ingezet worden op voer- en managementmaatregelen, gebruik worden gemaakt van erkende innovaties en natuurlijk verloop.
- De methaanopgave zien we als een onmogelijk opgave. Bovendien wordt alleen gekeken naar wat de bruto uitstoot is. Om precies te weten wat er wordt uitgestoten (methaan, CO2, lachgas e.d.) moet juist worden gekeken naar wat de netto uitstoot is.
- Wij staan achter het behalen van de doelen rondom de Kaderrichtlijn Water (KRW). Maar het is een onmogelijk en oneerlijk scenario dat, wanneer slechts 1% niet gehaald wordt, de gehele bijdrage aan deze opgave wordt afgekeurd. Wij willen maatwerk.
- Er wordt het voorgenomen uitgesproken om de PAS-melders in Utrecht zo snel mogelijk samen met het Rijk te legaliseren. Het legaliseren van PAS-melders, interimmers en andere onvergunden moet de hoogste prioriteit hebben! Het moet een voorwaarde zijn voor het starten van gebiedsprocessen.
- Uitgangspunt is en blijft de werkelijke staat van instandhouding van de natuur in plaats van de kritische depositiewaarde. Dit is afgesproken in de motie van de provinciale staten hieromtrent.
- Koste wat kost mag er geen landbouwgrond meer verloren gaan.
- Eerder dit jaar is het verplicht geworden om bufferstroken langs alle watergangen te hebben (op basis van het 7e Actieprogramma Nitraatrichtlijn). In de koersnotatie staat vermeld dat er aanvullende beheervoorschriften moeten komen in de stroken van 1 tot 5 meter. Wij zien dit als nog verdere inbreuk op het eigendomsrecht. Daarbovenop is het voor ons niet duidelijk wat er met de aanvullende beheervoorschriften precies wordt bedoeld en waar deze aan bij moeten dragen.
- Wij staan niet achter de varianten van ruimtelijke differentiatie. We hebben hier reeds samen met de provincie verschillende bedrijfsmodellen voor ontwikkeld. Hierbij is ook gekeken naar een bijbehorende kostendoorrekening om het allemaal financieel haalbaar te kunnen laten zijn. Op deze bedrijfsmodellen moet alleen op vrijwillige basis kunnen worden ingezet.
- LTO Noord is van mening dat een gebiedsproces alleen kans van slagen heeft als alleen partijen aan tafel zitten die daadwerkelijk iets te bieden hebben in het proces. Dat betekent dat partijen zonder direct belang niet bij de uitvoering van de gebiedsprocessen betrokken moeten worden.
De provincie moet het programma voor 1 juli aanleveren bij het Rijk, als onderdeel van een nationaal programma (NPLG). Het concept-gebiedsprogramma is nu openbaar en uiteraard blijven we alles doen om onze invloed uit te oefenen op dit nieuwe beleid voor het Utrechtse landelijke gebied.