Strengere maatregelen bij ganzenoverlast

  • Noord-Holland
  • Regio West

Provincie Noord-Holland pakt de overlast door ganzen strenger aan met een nieuw beheerplan dat loopt van 2025 tot 2031. Gedeputeerde Staten hebben het plan, opgesteld door de Faunabeheereenheid Noord-Holland (FBE), onlangs goedgekeurd.

ganzenschade-11

Het doel is om de schade aan landbouw en natuur te verminderen en de vliegveiligheid rond Schiphol te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van het plan is het stijgende aantal ganzen terugdringen met populatiebeheer.

Provinciaal faunabestuurder Albert Hooijer van LTO Noord heeft gemengde gevoelens bij het beheerplan. ‘Enerzijds zijn er meer maatregelen om de standganzenpopulatie te bejagen, aan de andere kant krijgen de trekganzen meer vrij spel, omdat de winterrust op blijvend grasland met een maand wordt verlengd en al in oktober ingaat in plaats van in november.’

Hooijer begrijpt dat hier een juridische reden aan ten grondslag ligt. ‘Het ontbreekt aan schadecijfers die zijn veroorzaakt door de trekganzen. En die data moeten de basis vormen voor nieuw beheer. Wel is afgesproken dat we de schade door de trekganzen monitoren en dat die alsnog wordt vergoed. De provincie heeft beloofd dat er vanaf 1 oktober een schaderegeling voor trekganzen wordt opengesteld.’

LTO Noord roept agrarisch ondernemers daarom op alle schade te melden. ‘Dat is van groot belang om een gedegen juridisch dossier op te bouwen. We hebben harde bewijzen nodig om een efficiënter beheer te kunnen onderbouwen en de trekgans vanaf volgend jaar toch aan te kunnen pakken’, stelt Hooijer.

Explosieve groei

De ganzenpopulatie in Noord-Holland is de afgelopen twintig jaar sterk gegroeid. Momenteel leven er in de provincie zo’n 150.000 standganzen, een aantal dat in de winter verdubbelt door de komst van trekvogels uit andere landen. Dit leidt tot flinke schade aan landbouwgewassen, overbegrazing in natuurgebieden en risico’s voor het vliegverkeer.

De provincie keerde vorig jaar ruim 15 miljoen euro uit aan vergoedingen voor faunaschade, bijna 30 procent meer dan een jaar eerder. In de begroting voor 2025 staat daarvoor bijna 23 miljoen euro genoteerd. Daar is ook 5 tot 8 miljoen euro in meegenomen voor de vergoeding van de schade die door houtduiven wordt veroorzaakt.

Om de problemen aan te pakken, zet het nieuwe beheerplan in op preventieve maatregelen zoals verjaging met knalapparaten en afrastering. Als deze methodes onvoldoende effect hebben, komen dodelijke maatregelen zoals afschot van broedparen en ruivangsten in beeld.

Bron:

Tekst: Bert Hartman, Nieuwe Oogst