Agrarische kieswijzer - Stikstofruimte en het legaliseren van PAS-melders

Over het onderwerp 'Stikstofruimte en het legaliseren van PAS-melders' zijn 3 stellingen voorgelegd aan de politieke partijen. Hieronder vind je hun antwoorden.

Over het onderwerp 'Stikstofruimte en het legaliseren van PAS-melders' zijn 3 stellingen voorgelegd aan de politieke partijen. Hieronder vind je hun antwoorden.

 

Stikstofruimte en het legaliseren van PAS-melders

Als gevolg van het stopzetten van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) beschikken veel melkveebedrijven, die onder de PAS konden volstaan met een melding, op dit moment niet over de juiste vergunning. Ondanks dat het ministerie meerdere keren heeft aangegeven deze zogenaamde PAS-melders met voorrang te gaan legaliseren is dat tot op heden niet gebeurd. De praktijk is dat agrarische bedrijven door overheden en industrie worden opgekocht om de stikstofruimte buiten de landbouw te kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen PAS-melders niet gelegaliseerd worden. Deze werkwijze draagt niet bij aan het toekomstperspectief voor (jonge) boeren die dat juist nu nodig hebben om hun bedrijf te kunnen voortzetten en om te kunnen bijdragen aan voedselzekerheid in Nederland.

Stelling 1

Het weglekken van stikstofruimte uit de agrarische sector moet worden voorkomen. Er moet een schot worden aangebracht tussen ‘groene’ (uit landbouw) en ‘grijze’ (uit industrie) stikstof.

 

Stelling 2

Legalisatie van PAS-melders en interimmers in de provincie Flevoland hebben de hoogste prioriteit. Stikstofruimte die in de provincie Flevoland vrijkomt, wordt eerst gereserveerd voor het legaliseren van PAS-melders en interimmers.


Stelling 3

Bij eventuele handhavingsverzoeken richting PAS-melders of interimmers zal de provincie ongeacht een rechterlijke uitspraak geen dwangsom opleggen.