Landbouwzetel. In de volksmond dan, want formeel heet het de zetel ongebouwd. Het betreft een geborgde zetel. In het stemhokje valt hierop geen invloed uit te oefenen.
De geborgde zetel kent een historie. Vanuit het verleden is de trits ontstaan: belang, betaling, zeggenschap. ‘Dus wie veel belang heeft, zoals agrariërs met veel hectares grond, betaalt meer en krijgt daar zeggenschap voor terug’, legt Boer uit.
In ‘zijn’ waterschap Zuiderzeeland zijn er op dit moment drie zetels ongebouwd, drie gebouwd (bedrijven) en een zetel voor natuurterreinen. In een nieuw wetsvoorstel levert de landbouw er één in, verdwijnen de zetels voor bedrijven en krijgt de natuur er één bij.
Kandidaatstelling
LTO Noord is benoemd om invulling te geven aan de landbouwzetels van zestien waterschappen. Hiervoor kunnen kandidaten, wonend in het betreffende gebied, tot 3 oktober solliciteren via de website.
‘Ik hoop dat veel – en vooral jonge – mensen reageren, die enigszins geïnteresseerd zijn in belangenbehartiging. Juist in het waterschap worden thema’s behandeld die voor agrariërs belangrijk zijn: waterkwaliteit, waterbeschikbaarheid, maar ook bodembeheer. Dingen waar je als boer veel mee te maken hebt en kennis van hebt’, zegt Boer.
De geborgde zetels maken maar een klein onderdeel uit van het volledige algemeen bestuur. Dat telt bij Zuiderzeeland in totaal 25 zetels. De invulling van het gros van de zetels wordt bepaald door de uitslag van de verkiezingen. Boer: ‘Daarom is het belangrijk om daar als agrariër je stem te laten horen. Want denken dat het met een paar geborgde zetels wel goed zal gaan, is niet voldoende.’
De heemraad vindt het belangrijk dat agrariërs ‘een eigen geluid laten doorklinken’. ‘Boeren werken met natuurlijke omstandigheden. Daarom weten zij bijvoorbeeld dat na bemesting volgens de regels het toch kan voorkomen dat door een stortbui er iets in het oppervlaktewater terechtkomt. Het is goed als zulke kennis in het algemeen bestuur aanwezig zijn. Dat kan in Zuiderzeeland bijvoorbeeld door een partij als Werk aan Water Flevoland die door agrariërs is opgetuigd’, licht hij toe.
‘U moet bij het kiezen op 15 maart 2023 goed kijken welke partij uw standpunten het beste onderschrijft. Boerenvertegenwoordigers kunnen knelpunten zoals verzilting, verdroging of wateroverlast bestuurlijk onder de aandacht brengen.’
Niet dat de verkiezingen voor de Provinciale Staten op immense belangstelling kunnen rekenen, maar toch is Boer blij dat deze sinds enkele jaren tegelijk worden gehouden met de stemronde voor het waterschap. ‘Je ziet hierdoor een hogere opkomst voor de waterschapsverkiezingen. Beide verkiezingen zijn van belang voor agrariërs. Provincies bepalen voor een groot deel de ruimtelijke ordening, welke bestemmingen er op gebieden komen. Daarnaast is de uitslag bepalend voor de samenstelling van de Eerste Kamer.’