Windplan Noord-Holland Noord: hoe neem je 80 boeren mee in windenergiekansen?

  • Regio West
  • Noord-Holland
  • Duurzame Energie

Afgelopen jaar heeft LTO Noord twee windplannen gerealiseerd. Een kort traject in Provincie Utrecht en een langdurig traject van een jaar in de RES (Regionale Energie Strategie) regio Noord Holland Noord. Wat is de inzet van LTO Noord daarbij en ‘what’s in it’ voor boeren?

Windplan Noord-Holland Noord is een unieke samenwerking tussen LTO Noord en de Natuur en Milieu Federatie Noord Holland. Ton van Schie, bestuurder regio West met de portefeuille energie: “Politiek gezien staan we qua belangen niet altijd op dezelfde lijn, als het gaat om natuur versus landbouw. Echter, op het vlak van duurzame energie kunnen we elkaar prima vinden. En weet:  alleen ga je snel, maar samen kom je verder!” 

Wat is de inzet van LTO Noord?

Henk Lok, projectleider team Energie duidt de aanpak: "In samenwerking met LTO-bestuur regio West en lokale LTO-afdelingen zijn 80 agrariërs geactiveerd om een online enquête in te vullen, om zo de animo onder agrariërs naar wind op land te peilen. Het ging hier om grotere turbines, dus niet kleinere erfmolens." Ton van Schie motiveert: “Meer duurzame energie is nodig om de klimaatdoelen te halen. Voor onder meer agrariërs kan dit een interessant verdienmodel opleveren."

Hoe zijn boeren erbij betrokken?

Vervolgens hebben we een informatieavond belegd in de regio waar ruim 60 personen bij aanwezig waren. Diverse (gast)sprekers hebben uitleg gegeven over de plannen van de RES, de mogelijkheden van lokale energiecoöperaties en een ervaringsdeskundige heeft zijn verhaal vertaald. Vervolgens hebben we ongeveer tien keukentafelgesprekken gevoerd met tien clusters, ofwel groepen agrariërs in hetzelfde gebied die grond bij elkaar in de buurt hebben. 

Wat zijn de leerpunten?

Het blijkt dat veel agrariërs best animo hebben, maar terughoudend zijn vanwege (angst voor) negatieve reacties uit de buurt of het ontbreken van beleid bij hun gemeente. LTO heeft een verschil kunnen maken door onderzoek te doen en deze resultaten (anoniem) kenbaar te maken. Hierdoor krijgen gemeentes en provincie Noord-Holland een beter beeld bij de behoeftes voor wind op land door signalen die leven onder agrarisch ondernemers. 

Hoe krijgt dit vervolg?

Onze input draagt bij aan de vorming van (nieuwe) zoekgebieden voor de RES doelstellingen. Dat is een formele status die overheden verplicht om serieus te kijken naar ingediende plannen om daarmee de RES doelstellingen te behalen. Een bijzonder aspect aan dit traject was de visualisatie van interessante gegevens, zoals gelaagdheid en filtering van diverse typen natuurgebieden om te kijken waar agrariërs met animo zich bevinden. Daarmee konden we snel en gericht een goede indruk krijgen van de kansen. Bovendien geven we een duidelijk signaal af naar overheden qua gedeeld draagvlak tussen organisatie die het belang van zowel natuur als agrariërs behartigen.

We zijn ook nog bezig met ontwikkelingen in RES gebieden Noord-Holland Zuid en Midden-Holland.