Steeds meer stukjes van de windpuzzel Boer'n Wind in Flevoland gelegd

  • Regio West
  • Flevoland
  • Oostelijk Flevoland

Het is nog een hele puzzel, maar er zit beweging in het plan Boer’n Wind in Flevoland. Na een informatiebijeenkomst in januari waar zo’n 115 belangstellenden op afkwamen, zijn tientallen brieven gestuurd naar de gemeenten Lelystad en Dronten. Met een heldere boodschap: we willen een boerderijmolen die hoger mag zijn dan 15 meter.

groningen-07

LTO Noord heeft hiervoor een voorbeeldbrief opgesteld waarvan gretig gebruik is gemaakt. Het verzoek om een hogere ashoogte van een windmolen op het eigen erf was op de bijeenkomst de breedst gedragen stap om verder te komen met het plan Boer’n Wind. Een windmolen hoger dan 15 meter is noodzakelijk om rendabel te kunnen zijn. Die kennis werd opgedaan bij het doorrekenen van vijftien bedrijven in de Noordoostpolder.

Mobiele windmolen

Op feedback van de aangeschreven gemeenten wordt volgens Erwin Haveman nog gewacht. Maar ondertussen zit de programmamanager Energie van LTO Noord niet stil, hij blijft in volle vaart op koers. Nader onderzoek om een mobiele windmolen te plaatsen is onderdeel van die route. Een plan dat op de bijeenkomst ook wat kritische blikken opleverde. ‘Liever in gesprek dan provoceren’, vertaalde afdelingsvoorzitter Oostelijk Flevoland Willem Tijsseling die houding destijds.


Toch verdiept Haveman zich in de mogelijkheden. Er blijken volgens hem nog wel ‘wat haken en ogen’ aan te zitten. ‘Bij BestWatt staat een mobiele molen van 15 meter hoogte die op een bouwplaats wordt ingezet voor emissiearm bouwen. Een hogere variant is constructief erg ingewikkeld. Dan moet je al een heel ander frame hebben dat de krachten die vrijkomen kan opvangen.’ Evengoed worden de mogelijkheden verder verkend. Zo is het bedrijf Wind Energy Solutions ook bezig met de ontwikkeling van een mobiele molen. 

Wat willen ondernemers

De programmamanager wil niet op de zaken vooruit lopen, al hoopt hij wel dat er voor de zomer iets concreet wordt. ‘Maar dat is aan de ondernemers. We hebben er nu zes tot acht bij elkaar waarmee we het gesprek aangaan. Wat is wenselijk, wat willen ze. Dat is bepalend. Wij trekken dit traject en het is onze verantwoordelijkheid dit te ondersteunen, maar de ondernemers moeten zelf eerst kiezen wat ze willen.’


Het ondernemersgroepje gaat niet alleen in overleg met LTO Noord, maar wordt ook ingezet om intensief de gesprekken aan te gaan met de gemeenten Lelystad en Dronten. De insteek is en blijft om de gemeenten en ook de provincie ervan te overtuigen dat er ruimte nodig is voor boerderijmolens met een ashoogte tot 35 meter om een rendabele businesscase te hebben en als sector energieneutraal te worden.

Een strijd die het afdelingsbestuur Oostelijk Flevoland al jaren voert. Nu er een ondernemersgroepje actief is, kan de werkdruk voor dit bestuur worden verminderd.

 

De mobiele windmolen van BestWatt wordt ingezet om emissiearm te bouwen.
Foto: BestWatt

 

Bron:

Nieuwe Oogst