Landbouwportaal Noord-Holland heeft in 2025 voor meer bodem- en watermaatregelen subsidie

  • Regio West
  • Bodem en Water
  • Noord-Holland

Agrarisch ondernemers in Noord-Holland kunnen ook in 2025 gebruikmaken van het Landbouwportaal Noord-Holland. Partners hebben besloten om door te gaan met de succesvolle formule.

De coaches van het Landbouwportaal geven ook in 2025 onafhankelijk advies over bodem en water

Ruim tweeduizend Noord-Hollandse agrariërs hebben al gebruikgemaakt van het Landbouwportaal Noord-Holland. Sinds 2018 is het portaal de plek voor ondernemers die willen werken aan bodem- en waterkwaliteit. De evaluatie over het afgelopen jaar wijst uit dat deelnemers erg tevreden zijn over de diensten van het portaal: bedrijfsbezoeken van coaches en subsidies voor concrete maatregelen.

De partners binnen het Landbouwportaal zijn LTO Noord, de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB), natuurverenigingen binnen BoerenNatuur Noord-Holland, de waterschappen en de provincie. Zij hebben besloten om ook volgend jaar door te gaan met het initiatief. ‘We trekken in het Landbouwportaal samen op. Het portaal moet laagdrempelig zijn en snel en goed bereikbaar. Dat maakt het makkelijker voor ondernemers om stappen te zetten. Je ziet dat dit werkt, want het aantal aanvragen neemt toe’, vertelt themahouder Klaas Schenk van LTO Noord.

Ook voorzitter Hester Maij van de KAVB ziet dat het initiatief succes heeft. ‘We staan als land- en tuinbouw voor de uitdaging om de doelen uit de Kaderrichtlijn Water in 2027 te halen. Daarvoor is het noodzakelijk dat we als sector en overheden samen zorgen voor de kennis en middelen om dit te realiseren. Het portaal brengt die inzet goed samen.’

Vooral de formule van het aanbod van kennis, de subsidies en een eigen bijdrage van ondernemers spreekt voorzitter Frank de Wit van agrarisch natuurvereniging Water, Land & Dijken aan. ‘De sector investeert op deze manier ook zelf in bovenwettelijke maatregelen om de bodem- en waterkwaliteit te verbeteren. Daar kunnen we trots op zijn. Belangrijk is dat het Landbouwportaal een betrouwbare partner is voor ondernemers. Ook daarom zijn we blij dat we in 2025 door kunnen gaan.’

Hogere tarieven

Elke ondernemer kan vanaf 1 januari 2025 opnieuw een aanvraag indienen. Bij de nieuwe openstelling zijn de subsidiepercentages van de twee betrokken waterschappen gelijk getrokken. In het werkgebied van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn de percentages verhoogd van 25 naar 40 procent. Bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht was dit vorig jaar al het geval. Ook zijn de maximaal verkrijgbare bedragen voor maatregelen binnen een thema opgetrokken.

Het Landbouwportaal heeft komend jaar voor meer maatregelen subsidie beschikbaar. Bijvoorbeeld voor aanleg van waterbergingsbassins voor opvang van schoon hemelwater en voor het gebruik van precisietoepassingstechnieken. ‘We zijn begonnen met instapmaatregelen, zoals een luchtdrukwisselsysteem voor banden. Maar ondernemers moeten nu kunnen doorontwikkelen op eerdere investeringen. In andere delen van Nederland kijken ze jaloers naar hoe we hier samenwerken. Hopelijk verkopen we volgend jaar weer uit met de subsidies, dan zijn we goed bezig’, licht Schenk toe.

De vernieuwde subsidieregeling zal eind december gepubliceerd worden op de website landbouwportaalnoordholland.nl.

Bron:

Tekst: Miranda Koffijberg, Nieuwe Oogst | Foto: Miranda Koffijberg