Overijsselse boeren kunnen straks kosteloos faunaschade melden

  • Overijssel
  • Regio Oost
  • Faunabeheer

Agrariërs in Overijssel hoeven straks geen legeskosten meer te betalen voor het melden van faunaschade. LTO Noord is blij met het besluit, omdat de drempel om schade te melden lager wordt, en daarmee de cijfers van aantallen schadegevallen realistischer zijn.

Provinciale Staten heeft hiertoe een motie aangenomen. Straks vervallen de legeskosten dus helemaal.

Tot dusverre betalen melders nog 336 euro leges per tegemoetkomingsaanvraag van faunaschade bij BIJ12. Overigens krijgen boeren die legeskosten nog wel steeds teruggestort, als je verzoek voldoet aan de procedure-eisen. Die vind je hier

Wat vindt LTO Noord van het afschaffen van de legeskosten?

Martien Nillesen, bestuurder LTO Noord regio Oost: “We hebben hier al langer bij provincies op aangedrongen, omdat we zien dat boeren het melden van schades lastig en tijdrovend vinden. Ook is het legesbedrag een drempel. Het vervallen hiervan gaat er hopelijk aan bijdragen dat meer ondernemers in Overijssel deze schade gaan melden. Dat betekent weer dat we met volledigere cijfers beter kunnen onderbouwen dat een ontheffing voor bijvoorbeeld ganzenbeheer essentieel is.”

Faunaschade in 2023

In 2023 is er voor zo'n 2,3 miljoen euro uitgekeerd aan boeren die schade hadden gemeld. De grauwe gans en de kolgans stonden vorig jaar bovenaan het lijstje van veroorzakers van schade in met name grasland en maisland. BIJ12 ondersteunt de provincies bij het inventariseren en taxeren van de schademeldingen en bij het uitkeren van een vergoeding.

Faunaschade, hoe zit het met eigen risico?

Bij faunaschade geldt voor sommige schades een eigen risico:

  • 0 % voor wolf, goudjakhals, bever, das, edelhert, wilde kat en lynx.
  • 5 % (het standaard eigen risico) voor onder meer de grauwe gans, kolgans, roek en zwaan.
  • 40 % bij schade door vogels aan pitvruchten.
    Bij de laatste twee (5% en 40% eigen risico) geldt een minimum van € 250 per bedrijf per meldingsjaar.

Let op: schadebedragen - met aftrek van eigen risico - lager dan een bedrag van € 50 worden niet uitgekeerd.


Hoe vraag ik een tegemoetkoming aan?

Als de schade hoger is dan het eigen risico, kun je een tegemoetkoming aanvragen. Dit is dus, zoals boven beschreven, per diersoort verschillend. Je kunt je schade hier melden.

Hier staan ook de voorwaarden waar je rekening mee moet houden.

Samengevat: constateer je faunaschade? Kijk welke diersoort dit veroorzaakt heeft en of er een tegemoetkoming voor mogelijk is. Neem (indien nodig) preventieve maatregelen en attendeer de jager. Vraag vervolgens, rekening houdend met het eigen risico, een tegemoetkoming aan.

Aan welke preventie-acties kun je denken?
Om voor de vergoeding in aanmerking te komen eist BIJ12 enkele preventieve acties. 

  • Meld op tijd, dus binnen 7 werkdagen, nadat je schade hebt geconstateerd.
  • Toon aan dat voldoende verjagende middelen zijn ingezet. Dan gaat veelal om één akoestisch middel (bijvoorbeeld een gaskanon) en één visueel middel (bijvoorbeeld vlaggen). 
  • Mits toegestaan moet minimaal twee keer per week een bejagingsactie hebben plaatsgevonden.