Week van Ons Eten – tussen 'nooit meer honger' en 'waar komt melk vandaan?'

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Interactie met de samenleving

Hoe zorg je dat zowel jong als oud (weer) weet waar onze melk, vlees en groenten vandaan komen? LTO Noord, GAJK en het Zone.college uit Doetinchem zochten op 11 oktober de verbinding met basisscholieren en zorgcliënten.

Studenten Veehouderij van het Zone.college uit Doetinchem gingen op pad met basisscholieren in Zelhem en met zorgcliënten in Pannerden. Zo mochten 26 kinderen van groep 3 en 4 van basisschool IJzevoorde op melkveebedrijf Lomansheide in Zelhem koemelken en een tractorrace doen.

Op de foto poseert Karolien Hupkes (links) met organisatoren van het GAJK en Zone.college.

Waarom ondersteunt LTO Noord de Week van Ons Eten?

Karolien Hupkes, regiobestuurder LTO Noord regio Oost is blij met dit initiatief: “Je ziet dat veel kinderen niet zo vaak meer op een boerderij komen; dan is het leuk en leerzaam om te zien waar bijvoorbeeld onze melk vandaan komt.” De Week van Ons Eten was eerder al afgetrapt met een ontbijt met gedeputeerde Harold Zoet.

“Na de oorlog nooit meer honger”

Op buitengoed Gelderse Waarden in Pannerden gingen Zone-studenten aan het werk met mensen met lichte psychische problematiek, dan wel met niet-aangeboren hersenletsel. Daar speelden ze samen een quiz over voedsel en proefden ze verschillende ingrediënten. Rob van der Kroon van het GAJK kijkt terug op een mooie middag: ”Bijzonder en mooi om te zien hoe de oudere cliënten waarderen dat ze na de Tweede Wereldoorlog nooit meer honger hebben hoeven lijden en ze blij zijn met het werk van boeren en tuinders.”