Wat vindt LTO Noord van de aanzet Omgevingsvisie Gelderland?

  • Gelderland
  • Regio Oost

LTO Noord heeft gereageerd op de Gelderse Notitie Reikwijdte en Detailniveau Plan-Mer (NRD). Dit plan vormt de aanzet voor de Omgevingsvisie Gelderland 2050. Wij vinden dat het perspectief voor de landbouw - binnen de ambitie voor een vitaal landelijk gebied - nog niet voldoende aanwezig is.

gelderland-10

Waar pleiten wij voor in het plan voor de Gelderse Omgevingsvisie?

  • Naast bereikbaarheid en energie vinden wij meer aandacht voor voedselvoorziening en beschikbaar landbouwareaal essentieel voor de NRD.
  • Bij de ambitie voor een versterkte groenblauwe dooradering missen wij aandacht voor compensatie van opbrengstderving. Tegelijk vinden we dat er voor agrariërs die openstaan voor onderhoud van die landschapselementen, een goede financiële beloning moet zijn. Het kan niet zo zijn dat alleen de agrarische sector inspanningen levert voor een maatschappelijke wens.
  • LTO Noord voorziet beperkingen voor de energie-ambitie, omdat de NRD stelt dat de tuinbouw moet voorzien in eigen energievoorziening. Wij vinden dit onhaalbaar gezien de beperking van windturbines en de onmogelijkheid van zonnepanelen op glas. De ontwikkelingen op het gebied van geothermie en kernenergie zijn in Nederland nog niet ver genoeg ontwikkeld om op grote schaal toe te passen en daarnaast moet rekening gehouden worden met teelten waarvoor lichtinval essentieel is.
  • Andere agrarische sectoren willen we graag meer terugzien als mogelijke oplossing voor het energievraagstuk. Dit kan door de mogelijkheid te onderzoeken voor grotere erfmolens.
  • In het NRD mist nog de indicator ‘economische vitaliteit’. Ook zien we graag binnen het thema Landbouw de twee cruciale indicatoren voedselzekerheid en voedselveiligheid terug. Immers, de enkele indicator ’landbouwareaal’ zegt weinig over productieniveau (kwantiteit en kwaliteit).

Wat vindt LTO Noord van deze NRD / Omgevingsvisie Gelderland?

Gelders LTO Noord regiobestuurder Karolien Hupkes: “Dat de directe ambitie voor perspectief in de landbouw voor 2050 ontbreekt, laat zien dat de problematiek nog niet gevoeld wordt. Daarnaast is het ook opvallend dat er met de input van verschillende benaderde LTO Noord-leden weinig gedaan is. Wij zouden graag zien dat juist het vakmanschap van agrariërs uit het gebied meer gekend wordt. Gelderland karakteriseert zich door heel verschillende streken, met diverse uitdagingen. Tegelijk zijn in onze provincie ongeveer alle agrarische sectoren vertegenwoordigd die allen ontwikkelruimte nodig hebben om bij te dragen aan onze economie, voedselvoorziening en vitaliteit. Ik denk dat de landbouw niet het probleem is, maar de oplossing voor veel vraagstukken. Graag gaan we als LTO Noord in gesprek met de provincie om onze punten nog eens toe te lichten.”

Hoe gaat het verder?

De provincie bundelt alle inbreng in een zienswijzennota, samen met het advies van Commissie MER over het op te stellen Omgevingseffectrapport. Gedeputeerde Staten beoordeelt deze inbreng en legt het voor aan Provinciale Staten. Een volgende participatieronde vindt najaar 2025 plaats. LTO Noord beoordeelt dan of en hoe wij daarin inbreng willen hebben.

Meer informatie vind je hier.