Op deze bijeenkomst krijg je als agrarische ondernemers informatie over slimme oplossingen voor de opwek en benutting van hernieuwbare energie op het erf. Deze passen binnen alle wettelijke kaders en zijn ook toepasbaar in gebieden met netcongestie. Experts leggen op de bijeenkomst uit hoe je met deze oplossingen het energiemanagement van je agrarische bedrijf kunt optimaliseren en wat voor nieuwe verdienmodellen ermee mogelijk zijn.
Waarom organiseert LTO Noord deze ‘energiebijeenkomsten'?
Martien Nillesen, bestuurder van LTO Noord regio Oost met de portefeuille energie: “LTO Noord doet mee aan dit project omdat het bedrijven meer toekomstbestendig maakt, het netcongestie tegengaat en oplost en omdat er een verdienmodel voor een ondernemer in zit. Naast het voordeel voor het klimaat levert het dus ook geld op. Zelf heb ik al zonnepanelen liggen en ik oriënteer me nu op de mogelijkheden van accu-opslag.”
Projectleider Gert-Jan van Essen vult aan: “Energie is een steeds belangrijk onderdeel van een agrarisch bedrijf. Binnen dit project willen we ondernemers wegwijs maken van het slim aansturen van apparaten en waarom dit van belang is. De term ‘energieverdienmodel’ geeft dan ook aan dat dit geld op kan leveren. Er zijn veel vragen bij de ondernemers en ook veel onwaarheden over dit onderwerp met deze avonden geven we duidelijkheid en informatie, laten we mogelijkheden en voorbeelden zien en bieden we aan om de mogelijkheden te onderzoeken in een later adviesgesprek.”
Waar en wanneer?
- Gemeente Bronckhorst: donderdag 5 september 2024 (gemeentehuis)
- Gemeente Oost Gelre: donderdag 12 september 2024 (Café Overkamp, Vragender)
- Gemeente Doetinchem: woensdag 18 september 2024 (gemeentehuis)
- Gemeente Winterswijk: donderdag 26 september 2024 (gemeentehuis)
- Gemeente Montferland: donderdag 10 oktober 2024 (gemeentehuis)
- Gemeente Oude IJsselstreek: woensdag 23 oktober 2024 (Dru Cultuurfabriek, Ulft)
Projectpartners samen met LTO Noord
De bijeenkomsten worden in samenwerking met de gemeenten van de Regio Achterhoek georganiseerd in het kader van het project ALAVE. Het aanbod bouwt voort op de expertise die in de afgelopen 5 jaar is verzameld in de WUR PPS Landbouw als vliegwiel voor de energietransitie. Projectpartners zijn naast LTO Noord de stichting Biomassa, ForFarmers, Petawatts, Agem Energie Experts, en de Innovatie Coöperatie. Het project is mogelijk dankzij financiële ondersteuning door Achterhoek Ambassadeurs.