LTO Noord blij met brede boerengeluid in Winterswijk rond Gelderse Kaderstelling zonering stikstof

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Oost Achterhoek

Een bijeenkomst in Winterswijk op 24 maart rond de Kaderstelling zonering stikstof toonde dat er eigenlijk geen draagvlak is voor de provinciale plannen die de Achterhoekse regio hard zouden kunnen raken. LTO Noord ziet dat naast het agrarische tegengeluid ook de maatschappelijke weerstand ontstaat.

Wat houdt de Kaderstelling zonering stikstof globaal in?

  • Het gaat om een zone van 500 meter rondom de stikstofgevoelige habitats in de Natura 2000-gebieden Veluwe, de Landgoederen Brummen en de Winterswijkse gebieden Bekendelle, Wooldse Veen en Willinks Weust, waar forse stikstofreductie moet plaatsvinden.
  • Circa 200 agrarische bedrijven vallen binnen deze zonering. Onbekend is hoeveel niet-agrarische activiteiten in deze zone plaatsvinden en wat daar de emissie van is.
  • De provincie wil de uitstoot in de zone rond de Veluwe beperken met een bandbreedte van 60-70%. De exacte doelstellingen worden de komende maanden uitgewerkt, zoveel mogelijk in maatwerk per gebied.

Stefan te Selle: “Je gooit een groep boeren voor de bus, maar onzekerheid blijft”

Gedeputeerde Ans Mol van Gelderland lichtte de plannen voor 300 bezoekers toe, maar werd geconfronteerd met kritische geluiden. Stefan te Selle, melkveehouder en voorzitter van LTO-afdeling Oost-Achterhoek fungeerde deze avond als woordvoerder namens de ondernemersverenigingen in Winterswijk: “Dit beleid is een geitenpaadje, dat tot niets leidt en ook geen garantie op natuurherstel geeft. Tegelijk gooi je wel een groep bedrijven voor de bus om elders - misschien – weer vergunningruimte te krijgen. Maar ook dat is juridisch niet 100% gedekt. Mijn moraal: dit beleid is kansloos en om met de woorden van Johan Cruijff te spreken: ‘je gaat het pas zien als je het door hebt.’ Alleen het uit de wet halen van de KDW is een échte oplossing om dit dossier vlot te trekken.”

Wat vindt LTO Noord van deze ontwikkeling?

LTO Noord is kritisch op de gevolgen voor agrarisch ondernemers in die zoneringsgebieden. Provinciaal LTO Noord-bestuurders Karolien Hupkes en Martien Nillesen: “Er zal wat moeten gebeuren om de vergunningverlening weer op gang te brengen, maar dit plan – met nog te veel losse eindjes – komt neer op uitrookbeleid. Het probleem is dat het op dit moment nog ontbreekt aan geborgde maatregelen die een dergelijke emissiereductie mogelijk maken en waar een boer ook een vergunning voor kan krijgen. We voorzien een langdurige, kostbare en frustrerende periode vol juridische vraagstukken die de natuur niet helpt, maar boerengezinnen wel sterk raakt. De provincie loopt nu voor de minister uit, maar kan wat ons betreft daar beter op wachten.”

Planning vanuit provincie

De komende maanden werkt de provincie de invulling van de zonering uit, in nauw contact met de betrokken gemeenten en waterschappen. Ze betrekt daarbij ondernemers, inwoners en betrokkenen in en om de betreffende zones om tot een praktische invulling te komen van de normen en de flankerende maatregelen.