Coöperatieve en lokale aanpak door het BoerenStroom-project
Tijdens deze avond presenteert de gemeente Epe de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek “BoerenStroom” en het nieuwe project “BoerenStroom 2.0”. Daarna wordt in workshop uitgewerkt, hoe de verschillende scenario’s van het BoerenStroom-concept er concreet uit kunnen zien. Hiervoor worden de financiële casussen van drie verschillende boerderijen in Epe doorgenomen en inzichtelijk gemaakt.
LTO Noord: vervolgproject Boerenstroom 2.0
Dit najaar starten LTO Noord en de ECE met ondersteuning van de gemeente Epe een nieuw project over energie op het boerenerf dat nog breder kijkt naar energie. Naast zonnepanelen en erfmolens wordt hierbij bijvoorbeeld ook gekeken naar energiebesparing, accuopslag, timing van energieverbruik, elektrificatie, specifieke applicaties zoals zonneboilers en andere gerelateerde opties die te maken hebben met energie op een agrarisch bedrijf. Alles gericht op de meest efficiënte inzet van de zelf opgewekte stroom en de eventuele verkoop hiervan. Welk energiecontract/-bedrijf past het beste bij het bedrijf en hoe om te gaan met verkregen GVO’s.
Veel (lokale) partijen betrokken
Het mooiste voordeel van dit project is dat veel lokale partijen zijn betrokken. De ondernemer krijgt hierdoor inzicht in de verschillende mogelijkheden maar ook de verschillende zekerheden. Netcongestie speelt tegenwoordig een grote rol in de energie-opwek. ECE heeft veel onderzoek gedaan en heeft hier verschillende oplossingen voor, waaronder lokaal delen van energie. Ook kan de ECE hierdoor contracten aanbieden aan agrariërs waardoor deze meer zekerheid hebben met betrekking tot afname en inkomsten. LTO-Noord zal binnen dit project alle mogelijkheden voor de agrariërs in beeld brengen en deze zo goed mogelijk adviseren.
Epe: 25 agrariërs krijgen persoonlijk energieadvies
In Epe zal LTO Noord in het kader van dit project 25 agrariërs voorzien van persoonlijk energieadvies door het gesprek aan te gaan over de specifieke situatie van hun bedrijf. Naast maatwerk voor een advies biedt LTO daarna ook steun bij de uitvoering van maatregelen, bijvoorbeeld bij het aanvragen en beoordelen van offertes en andere aspecten. Hierbij staat het eigen verbruik van de agrariër centraal en gaat het niet per se om het delen van energie met de buurt. Naast het zelf realiseren is er ook een mogelijkheid om met de ECE samen te werken. Dit biedt verschillende voordelen die uitgelegd zullen worden op de informatiebijeenkomst.
Kies zelf wat bij je bedrijf past
Mogelijk is het voor jouw agrarisch bedrijf interessant om zelf stroom op te wekken. Je kunt kiezen voor een traject dat bij je bedrijf past, of het nu zelfredzaamheid, het delen van energie met buren, zon, wind of andere opties zijn. Wij leggen de mogelijkheden uit. Je kunt je tijdens de bijeenkomst op 17 oktober al opgeven voor deelname aan BoerenStroom 2.0. Ook niet-LTO leden zijn welkom.
Datum en locatie
De informatieavond en workshop vinden plaats op 17 oktober 2023 op het gemeentehuis (Marktplein 1, Epe).
Programma
19.45 uur Inloop
20.00 uur Introductie
- Presentatie haalbaarheidsonderzoek “BoerenStroom” door de ECE
- Presentatie van “BoerenStroom 2.0” door LTO/ECE
20.30 uur Workshop: aan 3 tafels scenario’s/casussen bespreken (je kiest zelf een tafel)
21.00 uur Pauze
21:15 uur Workshop ronde 2 (je kiest een andere tafel)
22.00 uur Terugkoppeling, tijd voor aanmelding & borrel
22.30 uur Einde
Aanmelden en info
Aanmelden kan via deze link: https://www.ltonoord.nl/boerenstroom
Neem voor vragen contact op met Gert-Jan van Essen van LTO Noord (gjvessen@ltonoord.nl),