Plaats van handelen was de Christelijke basisschool De Bron in Wezep. Gedeputeerde Harold Zoet zorgde voor de officiële kick-off, LTO -afdeling Randmeerkust heeft de logistiek rond het ontbijt op zich genomen.
Ontbijt en groepslessen
Diana Versteeg, voorzitter van LTO Noord-afdeling Randmeerkust: “We hebben zoveel mogelijk voedsel lokaal betrokken, waaronder van enkele leden uit de buurt. Zo leverde Bioboerderij laag Zalk uit Kamperveen de zuivel en Fruittuin Verbeek uit Oldebroek het fruit. Daarnaast werden broodjes gesponsord door dorpsbakker Jonker en de boterhamworst door de plaatselijke slager Van den Berg. Om het agrarische karakter te versterken, kwamen enkele boeren met de trekker naar het schoolplein. Naast het eten zelf, vertelden leden van de afdeling in de klassen over de herkomst van het voedsel.”
Wat is het doel van de Week van Ons Eten?
Elk jaar vindt in de eerste week van oktober de Week van Ons Eten plaats, voorheen Dutch Food Week. Deze week staat in het teken van iedereen bewust laten genieten van goed en gezond voedsel. Karolien Hupkes, bestuurslid LTO Noord regio Oost: “Als LTO Noord zijn we partner van de organisatie. We vinden het immers belangrijk dat jong en oud weet, waar ons voedsel vandaan komt. Dat het niet allemaal in een fabriek gemaakt wordt.”
55 gratis Boerderijeducatielessen in Gelderland
Harold Zoet kwam niet met lege handen. Hij meldde dat elke Gelderse gemeente (55 in totaal), een gratis Boerderijeducatieles mocht aanbieden aan een school. LTO Nederland is partner van Boerderijeducatie. Karolien Hupkes: “Steeds minder kinderen komen van een boerderij. Wij vinden het belangrijk om kinderen kennis te laten maken met de voedselproductie. Weet wat je eet!”