Elke druppel telt - hoe ga je flexibel om met water in de Achterhoek?

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Achterhoek Noord
  • De Liemers Montferland
  • Oost Achterhoek
  • West Achterhoek
  • Zuid-Oost Veluwe

Onder het motto ‘Elke Druppel De Grond In’ (EDDGI) heeft LTO Noord in het stroomgebied van waterschap Rijn en IJssel samen met hen gekeken naar oplossingen voor knelpunten in het watersysteem. Hoe ga je optimaal om met het vasthouden en afvoeren van water in een agrarische omgeving?

Naast de waterportefeuillehouders van de drie Achterhoekse afdelingen en De Liemers Montferland en Zuid-Oost Veluwe waren vertegenwoordigers van waterschap, agrarische partners en particuliere grondbezitters aanwezig.

Boer en waterschap meten samen

Verschillende maatregelen zijn al actief, zoals het afsluiten van duikers, gestuurde drainage, aanleggen van droogtestuwen, vloeiweiden aanleggen en sloten ondieper maken of dempen. Bij een boer in Lievelde werd gekeken naar een nieuw waterkwaliteitsmeetnetwerk, waarin boer en waterschap samen optrekken én meten. Het helpt beiden om meer kennis te krijgen van de invloeden van de seizoenen, de invloeden van het weer op de waterkwaliteit. Ook kunnen er mogelijk inzichten ontstaan rond het handelen van de agrarische sector. Maar ook de invloeden van andere functies kan zichtbaar worden. Al met al gaat het om inzicht en bewustwording.

Waterkwaliteit op koers, maar restopgaven blijven

’s Middags werd stilgestaan bij een modelstudie van de WUR, in hoeverre bufferstroken en derogatie invloed hebben op de waterkwaliteit. De verwachting op hoofdlijnen blijft dat we op een aantal plekken met enkele restopgaven blijven zitten voor de landbouw. Maar dat we echt wel goed op koers zijn met al onze maatregelen van de afgelopen jaren. Forse inspanning moeten nog wel geleverd worden ten aanzien van de verbetering van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. Verder zet het waterschap meer in op meten aan de grens.

De balans tussen waterafvoer en vasthouden

Ook werd ingegaan op het traject Droogteaanpak Achterhoek; waar de infrastructuur ingericht is op afvoer, willen we nu meer aandacht voor vasthouden van water. Wel benadrukt LTO Noord dat we daarin niet te radicaal alles moeten ‘dichttimmeren’, waardoor de kans op wateróverlast juist weer aanwezig zou zijn.