Boerencafé Gelderse Vallei over stikstof in de praktijk, ofwel ‘The computer says no’

  • Gelderland
  • Regio Oost
  • Gelderse Vallei

“Stikstofbeleid en de realiteit: Wat werkt wel, wat niet?” Die vraag - en vooral ook de antwoorden – stond centraal tijdens het Boerencafé in Woudenberg, op woensdagavond 26 maart.

Sprekers Jan Cees Vogelaar en Wouter de Heij waren de sprekers op uitnodiging van onder meer LTO-afdeling Gelderse Vallei.

Samen met AJK Ederveen-Stroe-Wekerom, PJGU (Plattelands Jongeren Gemeenschap Utrecht) organiseerde LTO Gelderse Vallei deze avond. Spreekstalmeester Niels Wassenaar, bestuurslid van de afdeling heette de circa 120 bezoekers – waaronder veel jongeren – welkom.

Vertrouwen in ‘Commissie Schoof’

Vervolgens was het aan de Vogelaar en De Heij om hun kijk op de modellenwerkelijkheid van Den Haag te geven. Mooi toeval was dat de twee stikstofdeskundigen net terug waren van een sessie vanuit de ‘Commissie Schoof’, om ook hun input te geven op de vastgelopen stikstofdiscussie die inmiddels heel Nederland op slot dreigt te zetten. Zonder op de inhoud van de gesprekken in te gaan, gaven ze wel aan dat ze oprecht vertrouwen hebben in de overtuiging van de betrokken ministers en staatssecretarissen om dat weer los te trekken.

Wim Brouwer, LTO Gelderse Vallei: “Blij met vele jongeren”

Wim Brouwer, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, kijkt terug op een geslaagde avond. “Mooi en hoopvol dat veel jongeren erbij waren. Iedereen zoekt houvast en perspectief, maar dat schiet niet op. Ik hoop op de goede intenties van de Commissie Schoof, maar allereerst moet de KDW uit de wet, anders blijf je bouwen op een zwak fundament.”

Vogelaar en De Heij: ‘The computer says no’

Jan Cees Vogelaar zoomde in op de activiteiten van Stikstofclaim.nl, waarmee ze al veel bereikt hebben en vooral in gang hebben gezet. Wouter de Heij ging vooral in op de analyse van de veelheid aan documenten, modellen en Aerius, waar soms juist ook weer amper geschikte meetdata te vinden zijn. Daarmee betwistten beide sprekers ook de geldigheid van veel van die modellen (met als bekende voorbeeld Schiermonnikoog waar ondanks het verdwijnen van bijna de halve melkveestapel juist meer stikstof zou zijn gemeten). ‘The computer says no’, wat volgens de mannen niet zou mogen bestaan, terwijl er met zo’n drie miljard euro nu her en der gezonde bedrijven zijn opgekocht, die qua natuurherstel tot niets leiden.

Brouwer: “Innovatie is effectiever dan uitkopen”

Feit is dat de Gelderse Vallei rood kleurde in zowel de modellen als metingen, zag ook Brouwer: “Maar met innovatieve maatregelen kunnen wij daar veel in reduceren, is mijn overtuiging. Alleen wordt dat nu onmogelijk gemaakt door de vergunningenstop. Met die drie miljard hadden wij veel effectiever reductiemaatregelen kunnen treffen. Want kijk ook eens om je heen: de wereld heeft een groeiende behoefte aan vlees; produceer dat dan ook op de locaties die dat verantwoord en efficiënt kunnen doen.”