Regen teistert het land - meld eventuele overlast bij je waterschap

  • Regio Oost
  • Gelderland
  • Overijssel
  • Regio Noord
  • Regio West

De regen blijft maar aanhouden. Boeren (en dieren) kunnen het land niet gemakkelijk op en gewassen komen onder water. Sommige leden wijten dit (deels) aan nalatig onderhoud van watergangen. We snappen de frustratie, maar weten ook dat waterschappen vaak ook niet anders kunnen.

Bert Zandman, voorzitter van LTO Noord regio Oost, duidt de situatie: “De actualiteit is dat we dit jaar te maken hebben met uitzonderlijk veel en soms zware regenval, hoewel ook weer vrij lokaal. De moraal is dan ook dat de grond op veel plekken inmiddels verzadigd is, en de watersystemen vol zitten. We weten uit onze contacten dat de waterschappen in ons werkgebied alle zeilen bijzetten om het waterpeil zo goed mogelijk te reguleren en water proberen af te voeren. Water gedoseerd wegpompen kan soms, maar ook dat is met deze hoeveelheden soms ook niet meer een optie.”

Wat zegt het waterschap?

Volgens Wilbert Siebring, dagelijks bestuurder bij waterschap Vechtstromen, wordt er hard gewerkt om het water af te voeren. “Helaas kunnen we daarmee niet alle overlast voorkomen. Daarvoor is er in korte tijd simpelweg teveel regen gevallen.” Waterschap Rijn en IJssel geeft aan dat ze normaal gesproken dagelijks nog geen tien meldingen over waterbeheer binnenkrijgt. Nu zijn dat minstens 25, waaronder veel agrariërs.

Preventief slootonderhoud gebeurt

Zandman: “We weten van sommige waterschappen dat ze momenteel ook juist preventief aan slootonderhoud doen en maaien, daar waar begroeiing op dit moment een belemmering vormt in watergangen of rond kunstwerken. Met als doel om water daar meer de ruimte te geven.”

Meld je klacht bij het waterschap

We snappen de frustratie over het weer bij onze leden, maar zien ook dat er bij waterschappen – in zijn algemeenheid – nu geen sprake van nalatigheid is. Het is vooral overmacht.

Ervaar je op jouw percelen wel een knelpunt, neem dan wel contact op met je waterschap. Zorg dat je goede foto’s/beelden van de situatie en een goede omschrijving hebt. Wellicht leidt dat tot een oplossing.