PPLG’s Overijssel en Gelderland liggen sinds 1 juli bij het Rijk – wat is het vervolg?

  • Regio Oost
  • Gelderland
  • Overijssel

Per 1 juli 2023 moest elke provincie een Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) bij het Rijk indienen. In dit plan staan globale doelen voor natuur, water en klimaat waar ook de agrarische sector in veel gebieden wat van gaat merken. Wat is de stand van zaken in regio Oost (Overijssel en Gelderland) en wat is de rol van LTO Noord?

  1. Welke gebiedsprocessen gaan mogelijk spelen?

    Er zijn in Overijssel zes gebiedsgerichte aanpakken, in de deelgebieden verwachten ze vaak 20-25 gebiedsprocessen. Dus in Overijssel gaan er in totaal ongeveer 120-150 gebiedsprocessen spelen. Deze zullen niet allemaal tegelijk plaatsvinden en starten op basis van lokaal draagvlak.

    In Gelderland heet het PPLG een Vitaal Landelijk Gebied Gelderland (VLGG). Hier geldt de 3x7 aanpak; er wordt gewerkt in 3 hoofdgebieden: Veluwe, het Rivierengebied en Achterhoek & Liemers. Daarnaast zijn de 7 regionale samenwerkingsverbanden aan zet om lokale plannen te schrijven. Er wordt gekeken om gemeentelijk gebiedsprocessen van de grond te krijgen.

  2. Welke rol heeft LTO Noord daar in?

    In Overijssel zijn we betrokken bij de Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) en daarin hebben we met veel andere partners in het gebied meegedacht over het PPLG. Om onze punten breed kracht bij te zetten, hebben we met het Landbouwcollectief een reactie geschreven om het PPLG bij te sturen.

    In Gelderland zijn we betrokken bij diverse bouwsteenrapporten en denken we mee met het Landbouwcollectief. Dit vindt vooral op provinciaal niveau plaats. Daarnaast zijn onze afdelingen betrokken in meer gemeentelijke en gebiedsgerichte processen.

  3. Wat zijn onze standpunten?

    We vinden het belangrijk dat een PPLG perspectief biedt. Daarin moet ruimte zijn voor ondernemers om zelf hun pad uit te stippelen. Generiek beleid dat zich niet richt op doelsturing, moet worden vermeden. Daarom zijn we tegen overgangsgebieden waarin innovatie minder ruimte krijgt en extensivering wordt verplicht. Wat we met innovatie kunnen oplossen, moet juridisch geborgd worden. Kijk hier voor onze volledige standpunten.
    - Overijssel
    - Gelderland

  4. Wat is het tijdspad?

    Naar verwachting zullen de PPLG’s begin 2024 verder worden uitgewerkt. Dit zal in Gelderland en Overijssel in zowel de provincie als de gebieden voortgezet worden.

  5. Hoe ondersteunen we onze leden daarin?

    Ons programma Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) Stikstof is verbreed naar GGA NPLG (Nationaal Programma Landelijk Gebied) om de ontwikkelingen op het gebied hiervan te blijven volgen en daar de belangenbehartiging met de beleidscollega’s op af te stemmen. Voor de komende tijd zijn we vanuit de organisatie druk bezig Het ontwikkelen van gereedschappen ter ondersteuning van collega adviseurs, bestuurders en leden die betrekking hebben tot de transitie van het landelijk gebied aangaande de gebiedsgericht aanpak (GGA) van de Natuur, Water en Klimaat opgave.