Landelijke lobby en lokale Gelderse LTO Noord-afdeling krijgen draagvlak voor wolvenbeheer

  • Regio Oost
  • Gelderland
  • Randmeerkust
  • Wolf

Sinds de wolf in 2015 haar intrede deed in Nederland, zijn vele dieren er slachtoffer van geworden. Met de recente toename van het aantal aanvallen op de Veluwe is de roep om beheer van de wolf toegenomen.

Mede dankzij de inzet van LTO Noord lijkt daar nu op diverse bestuursniveaus gehoor aan te worden gegeven. 

Steeds meer schapen, runderen en pony’s kalveren en andere dieren zijn inmiddels doodgebeten, ernstig verwond of getraumatiseerd door wolven. En dit aantal neemt toe met het groeiende aantal wolven. Op de (hobby)boeren, maar ook op dorpsbewoners heeft de dreiging veel impact. Kinderen mogen in sommige gevallen niet meer alleen naar school fietsen; boeren houden ’s nachts hun schapen binnen.

Machteloos gevoel

Bestuurder LTO Noord regio Oost Hans van Beuzekom maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling: “Boeren en burgers voelen zich machteloos nu aanvallen steeds meer toenemen. We moeten boeren gaan ontzorgen om de dure, arbeidsintensieve wolfwerende rasters toe te passen. Maar daarnaast is een vorm van beheer onontkoombaar. Een ieder die vooruit kan kijken weet dit.”

Lokale LTO-afdeling

LTO-afdeling Randmeerkust heeft samen met Uddels Belang een brandbrief gezonden naar enkele media, politieke partijen en landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden. Dit heeft inmiddels de nodige media-aandacht gekregen. Ze roepen de burgemeester op “om veiligheidsmaatregelen te nemen en het aantal van circa 50 aanwezige wolven terug te brengen naar een maatschappelijk acceptabel aantal.”

Op provinciaal niveau

Achter de schermen geeft LTO Noord op landelijk én provinciaal niveau al langere tijd de urgentie van een verantwoord beheer aan. Soms rechtstreeks in overleg met ambtenaren en bestuurders van de provincies Gelderland en Overijssel. Met name in Gelderland wordt dit alarmsignaal gezien. Gedeputeerde Harold Zoet heeft inmiddels in Brussel een rapport afgegeven over de dreiging van de wolf in Gelderland.

Op Europees niveau

Inmiddels heeft de Europese Commissie, mede op voorspraak van Nederlandse ervaringen, aangegeven om de beschermingsstatus van de wolf mogelijk te herzien. LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins liet in een reactie blij te zijn met het signaal. “Wij pleiten al langer voor meer ruimte voor lidstaten om zelf op te treden als de wolf voor problemen zorgt. Deze beslissing zal beter zijn voor de veiligheid van mens en dier.”

Preventie als noodoplossing

Zolang het beheer wettelijk nog niet geregeld is, roepen wij op om zoveel mogelijk gebruik te maken van wolfwerende maatregelen.

Meer info daarover vind je hier: