Helikopters trainen van 3-14 februari in Oost-Nederland

  • Regio Oost
  • Noord-Oost Twente
  • Oost Achterhoek
  • Salland
  • West Achterhoek
  • West Twente
  • Zuid Twente
  • Zuid-Oost Veluwe

Van maandag 3 t/m vrijdag 14 februari traint Defensie in de regio Oost-Gelderland en Twente. Onder de naam Centaur Strike oefenen twee Apache-E gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando. Deze lage vliegbewegingen kunnen tot schrikreacties bij vee leiden.

Eventuele schades kunnen gemeld worden bij Defensie.

Essentie van de oefening

Elke week van maandag t/m vrijdag - van 9.00 tot 22.30 uur - trainen de helikoptercrews. Tijdens deze oefening traint de gevechtshelikopter crew het aangrijpen en uitschakelen van statische en dynamische gronddoelen. Centaur Strike vindt plaats in een (groot) gedeelte van de provincies Overijssel en Gelderland. Voor de oefening is een tijdelijk laagvlieggebied afgegeven, wat betekent dat de helikopters tot ‘grasspriethoogte’ mogen vliegen. 

Welke gemeentes betreft het? 

Het gebied omvat globaal de volgende gemeentes: Tubbergen, Dinkelland, Almelo, Losser, Oldenzaal, Wierden, Borne, Hengelo, Enschede, Hof van Twente, Rijssen-Holten, Haaksbergen, Deventer, Laren, Berkelland, Zutphen en Brummen.

Schade melden bij Defensie

Boeren die overlast ondervinden van de oefening, kunnen een klacht of schadeclaim indienen. Je kunt dan gebruikmaken van het online klachtenformulier van het Ministerie. Zie het klachtenformulier. Onze ervaring is dat Defensie de schademeldingen netjes afwerkt. Wel is het verstandig om de situatie of oorzaak zo goed mogelijk vast te leggen: maak in ieder geval foto’s (bijvoorbeeld van laagvliegende toestellen) ter bewijslast. Noteer ook het exacte tijdstip van overvliegen. 

…en meld het bij LTO Noord

Naast de officiële klacht of schademelding bij Defensie, zijn wij ook graag op de hoogte van de hinder die onze leden ervaren bij dit soort oefeningen. Geef je ervaringen door bij het Leden contact Centrum van LTO Noord (info@ltonoord.nl). Op basis daarvan kunnen wij met Defensie bekijken hoe we naar de toekomst toe geluidsoverlast voor dieren kunnen voorkomen.