Weerman Peter Kuipers Munneke trapte voor de met honderd personen gevulde zaal af met het schetsen van een aantal klimaatscenario’s. Drogere periodes afgewisseld met extreme regenval dreigen. Dat betekent volgens hem ook dat je in tijden van vochtoverschot dat water vast moet proberen te houden. De Aanpak Droogte ziet hij dan ook als goede ontwikkeling.
LTO Noord: “Dit geeft inzicht in wat werkt”
LTO Noord regiobestuurder Oost Martin Immink, met de portefeuille Water & bodem: “Het probleem van deze regio op de hogere zandgronden is vooral dat er geen wateraanvoer in de vorm van een rivier is. Je bent dus afhankelijk van regenwater. De Aanpak Droogte geeft ons dankzij alle metingen inzichten wat werkt. Want er gebeurt bij diverse meewerkende boeren al van alles, van droogtestuwen in de sloot tot het gebruik van skippyballen die water bij duikers vasthouden.”
Rol van boeren(grond) essentieel
De rol van boeren is groot bij de Aanpak Droogte, vindt Immink: “De projecten vinden vaak op boerengrond plaats. Ik sprak ook met boeren die hier naar toe kwamen om inspiratie op te doen en wellicht ook mee willen doen. Want juist boeren hebben immers ook veel hinder van de droogte.”
- Heb je een vraag over de maatregelen, of wil je meewerken aan Droogte Aanpak Achterhoek en Liemers? Laat het weten aan Daniël Nieuwenhuis van Waterschap Rijn en IJssel: watervasthouden@wrij.nl of bel met 06 – 5356 9605.
Zes workshops
‘s Middags verzorgden de verschillende partners workshops rond het thema. Vanuit LTO Noord verzorgde Dianne van Raalte, projectleider Taboer en Henk Rougoor (Zorg Om Boer En Tuinder, gebiedsmakelaar EDDGI, actief agrariër) een workshop ‘Perspectief voor agrariërs’. Hoe krijgt de boer – ook in relatie tot de droogteopgave - zicht op consequenties en kansen voor zijn bedrijf?
De andere workshops in het kort:
-
Het Markemodel - Een vernieuwd sturingsmodel voor een toekomstbestendige landbouw. In de gebieden ’t Klooster en in Winterswijk is een set regionale, integrale kwaliteitsdoelen ontwikkeld met een daarbij behorende beloning.
-
Korte termijn maatregelen - Met het programma ‘Elke druppel de grond in’ pakt het waterschap de ‘korte termijn maatregelen’ op. In een vervolgprogramma willen ze een stap verder gaan: in maatregelen (verondiepen van watergangen en het parkeren van piekafvoeren), in kleine gebiedsprocessen, in het meekoppelen van andere opgaven.
-
Stad van de toekomst – De afgelopen twee jaar zijn er ‘Woondeals’ gesloten om komend decennium 900.000 nieuwe woningen te realiseren. Hoe rijmt dat met eisen voor natuurinclusief bouwen. Wat is daarin mogelijk, nodig en haalbaar?
-
De landgoederenaanpak - Op Landgoed het Medler hebben structurele ingrepen plaatsgevonden in het watersysteem en het grondgebruik om droogte, wateroverlast en waterkwaliteit aan te pakken. Het is een mooi voorbeeld van een grootschalige aanpassing van het traditionele watersysteem, inclusief functieaanpassingen in de omgeving.
- Verdiepend gesprek over de toekomst van de samenwerking aanpak droogte - Hoe zorgen we voor samenhang met andere programma’s zoals het Nationaal Programma Landelijk Gebied?