Toekomst Landelijk Gebied Groningen: hoe nu verder?

  • Groningen
  • Regio Noord
  • Platteland en Omgeving
  • Stikstof

Vorige week woensdag lekte naar buiten dat het kabinet stopt met het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). In de provincie Groningen is daaraan invulling gegeven met het gebiedsproces Transitie Landelijk Gebied (TLG). De vraag is: hoe nu verder?

groningen-09

Toekomst Landelijk Gebied

Toekomst Landelijk Gebied, dat dekt de lading toch wat beter dan de term Transitie Landelijk Gebied. In Groningen is de afgelopen periode in zeven deelgebieden samengewerkt aan plannen voor de toekomst van het landelijke gebied in de provincie. In elk deelgebied denken en praten alle stakeholders mee over de plannen. De landbouw wordt hierin vertegenwoordigd door individuele ondernemers.  

Vanuit de deelgebieden zijn conceptrapportages opgesteld waarin de doelstellingen worden geschetst en waarin is gekeken naar de belangen en uitdagingen in het gebied. Van onderaf in gesprek, met oog voor elkaars belangen en met ruimte voor het ondernemerschap in de agrarische sector.

Streep door NPLG – hoe nu verder?

Vanmorgen lekte het nieuws naar buiten dat het nieuwe kabinet een streep zet door het NPLG. Die keuze van het kabinet lijkt logisch: het NPLG bood geen toekomstperspectief. Het is echter onduidelijk wat ervoor in de plaats komt. 

Bij LTO Noord maken we ons hard voor een goede toekomst voor onze boeren. Nieuwe plannen werken alleen als er draagvlak is van onderop, een gebiedsproces als de Toekomst Landelijk Gebied in Groningen is daarvoor een goede basis. 

Henk Hulshoff, regiobestuurder LTO Noord: “We hebben in het afgelopen jaar constructief met elkaar samengewerkt. We hebben input opgehaald van onderaf en creëren een palet om agrarisch ondernemers keuzes te bieden waarmee ze zelf aan de knoppen kunnen draaien."

Wat de verdere samenwerking met onder andere LTO Noord inhoudt, is nog onduidelijk. We hopen deze week van de gedeputeerde te horen hoe het er verder uit gaat zien en hoe dit gefinancierd gaat worden.